Mihajlović: EU prihvatila projekte Srbije i zemalja regiona

Na Samitu o zapadnom Balkanu, 27. avgusta u Beču biće saopšteno da su svi koridori, putevi i železnice, koje je Srbija zajedno sa drugim zemljama u regionu predložila, ušli u evropsku transportnu mrežu (core transport network), odnosno da je EU prihvatila te projekte kao prioritetne, najavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Mihajlović je za list “Danas”, upitana da li to znači da će EU finansirati izgradnju mreže puteva koji bi trebalo da povežu Srbiju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, odgovorila da će EU sigurno finansirati izradu projektne dokumentacije, i da će se “posle videti”.

Prema njenim rečima, jako je važno to što se dugo radilo s EU i što će oni sada u Beču obelodaniti da su formirali ‘core transport network’, jer to nije bilo ranije.

”Mi smo, dakle, saobraćajno u EU, po tim projektima”, rekla je potpredsednica Vlade za “Danas”.

Mihajlović je, takođe, najavila da će na Samitu u Beču biti reči o formiranju unije mladih, za šta su nadležni kabinet premijera Srbije i Ministarstvo sporta.

Više od 30 predstavnika vlada zemalja zapadnog Balkana, EU, Nemačke i Austrije razgovaraće 27. avgusta u Beču o budućnosti regiona, a taj samit će biti, kako je ocenila agencija APA, u znaku problema talasa izbeglica u i izvan granica Evrope.

Samit je nastavak Berlinskog procesa, koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO