Milašinović pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 20 godina za ubistvo Žižića

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je danas osudio Stefana Milašinovića (24) iz Kraljeva na kaznu zatvora od 20 godina, jer je 28. aprila 2022. godine hicima iz pištolja koji je neovlašćeno nosio, ubio Luku Žižića u kafiću “Ritual caffe” na Novom Beogradu i doveo u opasnost živote drugih gostiju lokala.

Ovaj sud je ukinuo drugi deo presude, kojom je Jovan Ugrenović osuđen na kaznu zatvora od godinu i po dana zbog pomaganja Milašinoviću u skrivanju nakon ubistva, usvojivši žalbu njegovog branioca Nikole Ristovića.

“Ugrinoviću će se po nalogu Apelacionog suda ponoviti sudjenje pred Vissim sudom u Beogradu”, rekao je Ristovic za Tanjug..

U delu presude koja se odnosi na Milašinovića sud je odbio kao neosnovane žalbe tužilaštva i branioca okrivljenog, te je potvrdio prvostepenu presudu u tom delu.

Prvostepeni sud je Milašinoviću za krivično delo ubistvo utvrdio kaznu zatvora od 14 i po godina, za oružje utvrdio kaznu od četiri godine i za izazivanje opšte opasnosti tri godine, te mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Tužilaštvo je optužnicom Milašinovića teretilo za krivično delo teško ubistvo na podmukao način, ali je sud prekvalifikao delo u ubistvo.

Milašinović je na početku suđenja priznao da je ubio Žižića i rekao da se kaje zbog ubistva, dok na pitanja nije hteo da odgovara.

Ugrenović je negirao izvršenje krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Ugrenović je optužen da je omogućio skrivanje osumnjičenom Milašinoviću koji se tereti za teško ubistvo.

Milašinoviću se na teret stavljaju tri krivična dela – teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava i izazivanje opšte opasnosti.

Sumnja se da je Milašinović 28. aprila 2022. godine oko 18:50 sati na podmukao način lišio života Žižića koji je sedeo u svom lokalu sa prijateljima, ne očekujući napad.

Osumnjičeni je ušao u lokal, obučen u radnički kombinezon, sa hirurškom maskom na licu, kačketom na glavi i sa tamnim rukavicama, a potom je učtivo pitao svedoka V.Ž. koji je bio u šanku, inače brata Luke Žižića da li može da ode do toaleta, što mu je on dozvolio.

U toaletu se osumnjičeni zadržao 30-60 sekundi, nakon čega je napustio objekat, ali se u isti vratio nakon nepuna 2 minuta i prišao stolu za kojim je sedeo Žižić sa prijateljima, te je u njega ispalio najmanje 7 hitaca iz pištolja marke “Crvena zastava”, koji je nosio bez dozvole.

Naneo mu je povrede glave, vrata i trupa, odnosno grudnog koša i desne natkolenice.

Uspeo je da pobegne sa lica mesta ,a uhapšen je 5. maja 2022. godine u kući u naselju Grdelica u Kraljevu, gde mu je skrovište, kako se navodi u optužnici, obezbedio Ugrenović.

Indeksonline/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO