Ministar Memić: Neprihvatljivo da nema Bošnjaka među kandidatima za vatrogasce

Ministar turizma i omladine i potpredsednik Sandžačke demokratske partije Husein Memić izjavio je danas da je “potpuno neprihvatljivo” da na konkurs za obuku sedam pripadnika vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Pazaru ne bude primljen niti jedan Bošnjak.

“Potpuno je neprihvatljivo da na Konkursu za upis na osnovnu obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica sa teritorije Novog Pazara ne bude primljen nijedan pripadnik bošnjačke zajednice, a da se upišu isključivo pripadnici srpskog naroda, i to njih sedam.

Nejasno mi je kako je na teritoriji svih sandžačkih opština upisano 15 pripadnika srpskog, a samo 3 pripadnika bošnjačkog naroda, kada je nacionalna struktura stanovništva sasvim drugačija.

Po mojim saznanjima, u Novom Pazaru prijavilo se 15 Bošnjaka, a nijedan nije primljen, dok je na teritoriji celog Sandžaka prijavljeno 24, a primljeno ukupno 3 pripadnika bošnjačke zajednice. Ovakvi rezultati konkursa ponavljaju se već duži niz godina, ako ne i decenija.

Podsećam javnost da je ovakva odluka direktno u suprotnosti sa članom 77. stav 2. Ustava Republike Srbije koji garantuje da se, pri zapošljavanju u državnim organima, mora voditi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina.

Republika Srbija je zajednička država svih naroda i nacionalnih manjina koji u njoj žive, i Bošnjaci žele da zajednički sa svim ostalim narodima grade budućnost ove zemlje.

Poštovanjem nacionalnog sastava u jednoj zajednici i vođenjem brige o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina podiže se stepen poverenja u državne organe, a time i poboljšavaju odnosi u nacionalno mešovitim sredinama.

Zahtevam da komisija koja je odlučivala po ovom konkursu, u što kraćem roku, javno obrazloži svoju odluku” – rekao je ministar Husein Memić.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO