Ministarstvo turizma i omladine odobrilo 40 miliona dinara za rekonstrukciju Turističkog doma Sopoćani

Ministarstvo turizma i omladine odobrilo je 40 miliona dinara za prvu fazu rekonstrukcije Turističkog doma Sopoćani. Početak radova očekuje se u martu naredne godine.

“Danas smo sa direktorom Turističke organizacije Novi Pazar, u prisustvu igumana manastira Sopoćani Teoktista, potpisali ugovor o rekonstrukciji i adaptaciji Turističkog doma Sopoćani” – rekao je prilikom obilaska Manastira ministar turizma i omladine Husein Memić.

Manastir Sopoćani u netaknutoj prirodi na izvoru reke Raške jedan je od najznačajnijih spomenika kulture u zemlji koji se nalazi na UNESKO – ovoj listi svetske kulturne baštine.

Samo u prethodnoj godini blizu 70 000 turista iz celog sveta posetilo je manastir Sopoćani.

U okviru manastirskog kompleksa nalazi se motel i restoran Sopoćani, izuzetne arhitektonske lepote, izgrađen 1953. godine. Nema stanovnika Novog Pazara koji nije posetio ovaj dom. U ovom objektu 46 godina za redom održavala se jedna od najstarijih likovnih kolonija u zemlji “Sopoćanska viđenja”.

Planiranom rekonstrukcijom celokupan manastirski kompleks dobija na vrednosti i postaje reprezentativan za turiste iz celog sveta koji ga svakodnevno posećuju.

Razvoj i unapređenje turističke infrastrukture je podsticaj razvoju turizma u Novom Pazaru
i siguran je način unapređenja turističke ponude.

Bogastvo kulturno-istorijskih spomenika svrstava Novi Pazar na mapu izuzetnih i jedinstvenih turističkih destinacija.

“Ponosan sam što sam mogao da dam lični doprinos, kao što sam ponosan na sva kulturna bogastva i multietičnost mog kraja” – poručio je Memić.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO