Misija MMF u Beogradu o drugoj reviziji aranžmana

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi novi šef Misije Džejms Ruf, počeće danas u Beogradu sa predstavnicima Vlade tehničke razgovore o drugoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra.

Delegacija MMF će u Srbiji boraviti do 1. septembra. Zvanični razgovori, po dosadašnjoj praksi, počeće svečanom sednicom u Narodnoj banci Srbije, uz učešće predstavnika Vlade Srbije i Misije MMF-a, a potom će biti nastavljeni na nivou tehničkih eksperata.

Prema najavama čelnika srpske vlade, teme razgovora sa srpskim vlastima biće stanje javnih finansija i mogućnost povećanja penzija i plata u javnom sektoru koje su umanjene od novembra 2014. godine.

Prema očekivanjima čelnika srpske vlade, MMF bi trebalo da odobri povećanje plata i penzija, jer je budžet Srbije u deficitu manjem od planiranog.

Kako se očekuje, Misija MMF će analizirati kako se sprovodi dogovor o reorganizaciji javnih preduzeća, pre svega u Elektroprivredi Srbije, Srbijagasu i železnicama Srbije.

MMF je krajem juna odobrio prvu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom bez diskusije, pošto su ispunjeni svi indikativni ciljevi utvrđeni programom za kraj marta 2015. godine i sprovedene planirane strukturne reforme.

Dogovor o aranžmanu postignut je u novembru 2014. godine, a Odbor direktora MMF ga je odobrio u februaru 2015. godine

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO