MMF u Beogradu – prva revizija aranžmana

Misija Međunarodnog monetarnog fonda počela je u Beogradu zvanične razgovore s delegacijom Srbije povodom prve revizije aranžmana u vrednosti od 1,2 milijarde evra.

Srbija reviziju dočekuje s nižim budžetskim deficitom od planiranog. Računalo se na minus od 71 milijarde dinara, a deficit je na kraju aprila bio oko 21 milijarde. To je pokrenulo pitanja da li mogu da se povise plate i penzije. Stručnjaci kažu da prostor za to ne postoji.

Najviše se uštedelo na platama i penzijama. Osim toga, javna preduzeća su, što je neubičajeno, početkom godine uplatila celokupan profit. Uz to, država nije trošila novac na investicije, što je loša ušteda. S druge strane, povećana je naplata poreza i akciza.

Srpska vlada, međutim, nije uradila mnogo toga na šta se obavezala. Ne zna se kad će i kako da budu restrukturirani državni gubitaši.

„Bez rešavanja problema, na primer, hemijskog kompleksa, vrlo je moguće da se pojave novi budžetski troškovi za pokrivanje gubitaka na koje se nije računalo. Elektorprivreda Srbije, ukoliko ne promeni način poslovanja, takođe može da bude nova fiskalna bomba“, kaže ekonomista Milojko Arsić.

Nije završen ni program reformi poreske administracije. Struja je trebalo da poskupi još 1. aprila, poslovne celine u Železnicama nisu razdvojene, a nije završeno ni spajanje preduzeća Putevi Srbije i Koridori Srbija. Nepoznato je i dokle se stiglo sa reformom javne uprave.

Sređivanje javnih finansija i pogotovo uprave, inače, pomno prati ne samo MMF već i čitav privatni sektor. Privatnici nemaju budžetske subvencije kao rezervnu opciju. Oni sve češće poručuju da bi, ukoliko već postoji prostor da se ublaže mere štednje, on mogao iskoristiti za smanjenje poreza.

Misija MMF-a je u Beogradu od 29. aprila, a planirano je da razgovori traju do 12. maja.

MMF je Srbiji 23. februara odobrio stend-baj aranžman iz predostrožnosti koji obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Prema dogovoru sa MMF-om bilo je planirano da struja u Srbiji poskupi za 15 odsto, ali je Vlada Srbije to odložila i najavila da će s predstavnicima te finansijske institucije tokom prve revizije aranžmana razgovarati o odlaganju ili manjem procentu poskupljenja struje.

Predstavnici Vlade Srbije očekuju da će misija MMF-a biti zadovoljna rezultatima mera štednje, jer je u prava četiri meseca ove godine budžetski deficit za oko 50 milijardi dinara manji nego što je bilo planirano.

Na osnovu osnovu dobrih rezultata u budžetu, premijer Aleksandar Vučić je najavio mogućnost da penzije i plate budžetskih korisnika, koje su smanjene od novembra prošle godine, budu povećane od oktobra ove godine, i da će to biti tema o kojoj će u avgustu ragovarati sa predstavnicima MMF-a.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO