Mojašević za trgovinu preko dve tone duvana osuđen na 10 meseci zatvora

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kaznu Draganu Mojaševiću i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od 10 meseci, zbog trgovine više od dve tone duvana.

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbe branioca okrivljenog, preinačio drugu prvostepenu presudu kojom je Mojašević bio osuđen na kaznu zatvora od godinu i po dana, i za krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda osudio Mojaševića na kaznu zatvora od 10 meseci, dok ga je oslobodio od optužbe za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, objavljeno je na sajtu tog suda.

Mojaševiću je sud izrekao meru oduzimanja predmeta boksova cigareta, čeličnih noževa, mobilnih telefona i dr.

On je oglašen krivim što je 5,14. marta, zatim 23. aprila i 25. juna 2019. godine neovlašćeno nabavljao radi prodaje i neovlašćeno stavljao u promet rezani duvan koji se u skladu sa Zakonom smatra akciznim proizvodom koji nije posebno obeležan propisanim kontrolnim akciznim markicama i bez potrebne prateće dokumentacije.

Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani Mojaševića ocenjivao njegove lične i porodične prilike, dok je od otežavajućih okolnosti razmatrao njegovu raniju osuđivanost.

Prvostepeni sud je nesporno utvrdio da su Mojašević i Mirko Lazić i Ozren Jevtić, radili zajedno, međutim nije utvrđeno da su delovali kao organizovana kriminalna grupa, kao ni da je Mojašević vođa grupe, jer to podrazumeva postojanje hijerarhije u okviru organizovane kriminalne grupe, a što iz činjenica koje su utvrđene u ovom krivičnom postupku ne proizlazi.

Prvom prvostepenom, ukinitom presudom pripadnici grupe su bili osuđeni što su tokom prve polovine 2019. godine u Srbiji organizovali kriminalnu grupu koja je radi sticanja dobiti vršila krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Grupa je u navedenom vremenskom periodu prodala 2.193,5 kg rezanog duvana.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO