Mrzi islam, zemlju će vratiti građanima, neće slati pomoć Ukrajini

Evropski skeptik Vilders počeće da traži koalicione partnere u četvrtak i zajedno sa Narodnom partijom za slobodu i demokratiju (VVP) na čelu sa Dilan Ješilgoz i Novim društvenim kontraktom (NSC) Pitera Omciga mogao bi da zauzme ukupno 81 mesto.

“Holandija će biti vraćena Holanđanima i cunami azilanata i migranata će biti zaustavljen,” rekao je Vilders nakon pobede, dok je Ješilgoz prokomentarisala da je na pobedniku da dokaže da može da dobije većinu. Ovakva koalijica bi zahtevala mesece pregovora, budući da VVP i NSC ne dele antievropske ideje PVV-a.

Vilders je u predizbornoj kampanji obećao da će smanjiti holandsko finansiranje Evropske unije, prekinuti imigraciju, i da će blokirati pridruživanje novih članica, uključujući Ukrajinu.

Evropski desničarski lideri, uključujući italijansku premijerku Đorđu Meloni, Slovaka Roberta Fica, mađarskog premijera Viktora Orbana i bivše francuske predsedničke kandidatkinje Marin le Pen čestitali su Vildersu na pobedi i pozdravili odluku holandskih glasača.

Novoizabrani premijer prethodno je izjavio da će zabraniti Kuran, odluka koja je privremeno zaustavljena. Habib el Kaduri, vođa organizacije koja predstavlja holandske Marokance, izjavio je da su uznemirenost i strah ogromni u njegovoj zajednici, koja čini pet odsto populacije Holandije.

oto: Arhiv/Anadolu

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO