NOVI PAZAR: Nastavnik tvrdi da mu je direktor rekao da se ne javlja na konkurs jer će primiti svoju ćerku

Nastavnik tehnike i tehnologije u osnovnoj školi “Avdo Međedović” u Novom Pazaru Amer Saračević optužio je direktora ove škole Safeta Smailovića za nepotizam i diskriminaciju jer je, kako Saračević tvrdi, zaposlio na neodređeno ćerku Melihu Ljajić upravo na mesto nastavnika tehnike i tehnologije za koje je i Saračević konkurisao. Saračević se obratio najpre Školskom odboru, pa Školskoj upravi Kraljevi, Ministarstvu prosvete tj. sektoru za inspekcijski nadzor a onda i gradskoj Prosvetnoj inspekciji.

Saračević ističe da je, na konkursu koji je raspisan krajem prošle godine, oštećen te da su na dva mesta primljene Erbisa Šabotić Zećirović i Meliha Ljajić.

“Konkurs je raspisan za dva radna mesta za predmet Tehnika i tehnologija. Na konkurs je prijavljeno pet kandidata. Jedan od kandidata je i ćerka direktora škole, Meliha Ljajić. Svi razvogovori sa direktorom upućivali su na to da direktor odlučno hoće da od svih kandidata odabere kao jednog kandidata i svoju ćerku. Smatram da zaslužujem jedno od radnih mesta na konkursu kao kandidat koji radi u školi od kad su ti časovi slobodni. Nije u redu da se vrši diskriminacija kandidata, a pritom da komisija nije pregledala dokumenta. Prva linija srodstva ne treba da je jedini i dovoljan uslov za zaposlenje. Smatram da sam kvalitetniji kandidat u odnosu na direktorovu ćerku koja je 8 godina studirala osnovne studije, a zbog neuspešnosti da završi Državni fakultet u Novom Pazaru, prebacuje se na Alfa BK (privatni fakultet) koji završava kroz nekoliko meseci. Znam da licenca nije uslov za prijem u radni odnos, ali smatram da može dati prednost u odnosu na druge kandidate, a ja sam jedini kandidat koji ima položen ispit za licencu na konkursu” – stoji između ostalog u pisanoj izjavi Saračevića.

On je Radio televiziji Novi Pazar dostavio na uvid sve što se nalazi u prijavama i žalbama koje je uputio nadležnim institucijama očekujući reakciju na kako kaže nepravedno sproveden konkurs.

“Ćerka direktora je u drugoj školi zasnovala radni odnos 2021. ali kada se ukazala prilika da na moju štetu ona dobije rešenje u ovoj školi, direktor je 2022. zaposlio ćerku, kada ja umesto 100%, nastavljam rad sa 80 odsto norme, a Melihi Ljajić se dodeljuje 20 odsto norme. S obzirom na to je kandidat direktorova cerka, direktor je meni otvoreno rekao da nema potrebe da konkurišem jer neću biti primljen ja nego njegova ćerka (ostala procedura je bila formalnost). Podneo sam žalbu Školskom odboru, oni su podržali direktorovu odluku jer je direktora postavila određena stranka, a svi prisutni članovi odbora na sednici su i članovi i aktivisti iste stranke. Odgovor Školskog odbora još nisam dobio u pisanoj formi, ali zbog izvinjenja koja sam dobijao od pojedih članova što su me oštetili dobio sam informaciju da je odluka jednoglasna, te da nisu smeli protiv direktorove odluke” – napisao je Saračević.

Direktor škole “Avdo Međedović” nije želeo da daje zvanične izjave oko ovog slučaja ali je samo istakao da je konkurs sproveden prema zakonu.

Iz Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete obavestili su Saračevića da je njegov podnesak primljen te da je dostavljen gradskoj Prosvetnoj inspekciji na dalje postupanje. Prosvetni inspektor Sead Trtovac objasnio je dalji tok postupka.

” Mi ćemo u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru izvršiti vanredni isnpekcijski nadzor u pomenutoj školia a na osnovu podneska koji je stigao od Amera Saračevića. Moram da kažem da nepotizam i diskriminacija na koju se Saračević poziva i žali nisu u nadležnosti prosvetne inspekcije ali ćemo ispitati sve elemente koje su navedene u prijavi i blagovremeno ćemo obavestiti javnost” – rekao je Trtovac.

O ovom slučaju oglasila se i ministarka prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koja je juče tokom posete Tutinu i Novom Pazaru rekla je da nije upoznata sa konkretnim slučajem ali da ukoliko se ispostavi da je došlo do kršenja zakona da će ministarstvo reagovati u skladu sa zakonom.

rtvnp

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO