Obilježavanje 80 godina ZAVNOS-a i Dana Sandžaka: Tribina o Arebici u Muzeju “Ras”

NOVI PAZAR – U čast obilježavanja 80 godina ZAVNOS-a i Dana Sandžaka, u Muzeju “Ras” u Novom Pazaru održana je značajna tribina pod nazivom “Primjena arebice u Sandžaku i njen značaj u obrazovanju stanovništva”. Tribina je privukla brojne entuzijaste kulture, jezika i historije, postavljajući se kao ključno mjesto susreta za ljubitelje kulturnog naslijeđa.

Na tribini su kao govornici nastupili dr Enver Ujkanović i Hasna Zilkić, koji su istražili i predstavili bogatu primjenu arebice u Sandžaku kroz vijekove. Naglasak je stavljen na neizostavni značaj arebice u očuvanju identiteta i kulturnog naslijeđa ovog regiona, kao i na njenu ulogu u razvoju jezika.

Osim toga, održana je i radionica namijenjena učenicima srednjih škola iz Novog Pazara, kao i učenicima srednjih vjerskih škola – medresa. Kroz ovu radionicu, srednjoškolci su imali priliku aktivno se uključiti u učenje pisanja arebicom. Ovaj interaktivan pristup omogućio im je da iz prve ruke dožive umjetnost ovog pisma i razumiju njegovu duboku povezanost s lokalnom tradicijom.

Posebno je bilo zanimljivo prisustvovati interaktivnim diskusijama, gdje su posjetioci mogli dijeliti svoja iskustva i saznati više o važnosti očuvanja arebice za buduće generacije. Ova inicijativa Muzeja Rasa ne samo da pruža platformu za razmjenu ideja, već i jača zajedništvo u očuvanju jezičkog i kulturnog bogatstva Sandžaka.

Tribina i radionica dio su šireg programa obilježavanja 80 godina ZAVNOS-a i Dana Sandžaka, što ukazuje na kontinuirane napore u promociji i očuvanju kulturne baštine regiona.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO