Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 24.100 Palestinaca

Najmanje 24.100 Palestinaca je ubijeno, a 60.834 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopćilo je jutros Ministarstvo zdravlja u blokiranoj palestinskoj enklavi.

“Izraelske okupacione snage su počinile 12 masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, što je rezultiralo sa 132 smrtna slučaja i 252 povrijeđene osobe u posljednja 24 sata“, navodi se u saopćenju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), 85 posto stanovništva Pojasa Gaze je interno raseljeno zbog izraelskih napada i akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili u potpunosti uništeno.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghabreyesus upozorio je jučer da ljudi u Gazi žive u paklu i da nema sigurnog mjesta u toj regiji.

“100 dana neprestane nesigurnosti i straha ne može se opisati, a to i dalje traje. Mora se učiniti sve da se prekine nasilje kako bi se spriječilo više nepotrebnih smrti i povreda. Oslobodite zarobljenike. Prekid vatre, sada“, naveo je on na društvenoj mreži X.

Anadolu

The post Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 24.100 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO