“Odluka o izborima i pod spoljnim pritiskom”

Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je premijer Vučić odluku o odustajanju od izbora doneo na osnovu lične procene, ali i saveta od međunardnih faktora.

“Mislim da je odustajanjem od izbora premijer Vučić reterirao i popustio pod tim spoljnim pritiskom, odnosno nije umeo da nađe dovoljno ubedljivu argumentaciju da bi na primer sagovornike iz MMF i drugih centara moći u svetu ubedio da su ti izbori zaista neophodni”, rekao je Vukadinović za Betu.

On je kazao da je na konačnu odluku premijera u određenoj meri uticao i stav predsednika Srbije Tomislava Nikolića i potpredsednika Vlade Ivice Dačića da izbori nisu potrebni, bez obzira na to što ih je premijer “javno dezavuisao izjavom da je on taj koji odlučuje da li će izbora biti”.

“Međutim, mislim da je presudan stav međunarodne zajednice i procena premijera da oni ne bi imali razumevanja za takvu odluku, kao i da njegov politički benefit iz takve odluke ne bi bio naročito impresivan”, kazao je Vukadinović.

Vukadinović je ocenio da je tema vanrednih izbora bila veštački nametnuta u javnosti i da ju je nametnuo sam premijer i njegovo najbliže okruženje.

“Stvarnih razloga za vanredne parlamentarne izbore nije bilo ni pre mesec dana, ni pre nedelju dana, nema ih ni danas, kao što ih verovatno neće biti ni kroz mesec dana, ali je očigledno da je negde trebalo stvoriti tu veštačku tenziju i neizvesnost i dramaturgiju koja je bliska i draga vladajućem SNS, odnosno samom premijeru”, kazao je on.

Vukadinović je ocenio da se na taj način druge teme guraju pod tepih ili postaju manje važne.

On je ocenio da je odluka premijera da u narednih šest meseci ne bude vanrednih izbora očekivana i logična, kao i da bi svaka druga odluka u ovom trenutku “bila prilično bizarna”.

“Ta pomalo lažna neizvesnost da li će izbora biti ili neće pokazuje koliko naša javna i politička scena nije naročito zdrava. Mnogo je odgovornih za to stanje. Bukvalno od početka ove godine čitava javna scena diše u ritmu izbori- rekonstrukcija – izbori. Pretpostavljam da će se ponovo nametnuti tema rekonstrukcije u naredna dva tri meseca i tako u krug “, naveo je Vukadinović.

On je kazao da je zanimljivo razmisliti zašto je do odlaganja izbora došlo.

“Činjenica je da je u vrhu vladajuće stranke i kod premijera i njegovom bliskom okruženju bilo raspoloženja za izbore. Činjenica je i da sondaže govore da bi na tim izborima realno SNS, pogotovo ako bi bili brzo, prošao veoma dobro”, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, razlog koji je naveden da bi vanredni izbori ugrozili reforme je “više za spoljnu upotrebu” i “neka vrsta alibija”.

Ako bi taj kriterijum bio na snazi, onda nije bilo razloga ni za prethodne vanredne izbore”, zaključio je Vukadinović.

Vučić je sinoć na televiziji Pink rekao da je njegova odluka da za sada ne bude vanrednih parlamentarnih izbora.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO