Održano prvo izdanje festivala Kreativna Evropa: Pomeramo granice u Novom Pazaru

Kreativna Evropa Desk Srbija u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Gradom Novim Pazarom i Kulturnim centrom Novi Pazar u petak 15. marta realizovala je prvo izdanje Festivala Kreativna Evropa.

Nakon deset godina od početka realizacije programa Kreativna Evropa koji pruža podršku ustanovama i organizacijama u polju kulture kako bi čuvale, razvijale i promovisale evropsku kulturnu i jezičku raznolikost, kao i nasleđe, te unapređivale kompetitivnost i ekonomski potencijal kulturnih, a naročito audiovizuelnih delatnosti, ovaj Festival nastaje kao odgovor na pitanje kako poboljšati uslove na kulturnoj sceni Srbije uključivanjem što više kulturnih delatnika iz manjih sredina u program Kreativna Evropa.

Festival su otvorili gospodin Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, gospođa Alma Rizvanović, posebna savetnica u Ministarstvu kulture za oblast zaštite i razvoja nacionalnih manjina, gospodin Nihat Biševac, gradonačenik Novog Pazara.

“Jako je bitan posticaj i negovanje kulture u svim delovima Srbije. Srbija nije samo Beograd, ona je jug, sever, istok I zapad. Dragoceno je što je festval organizovan u Novom Pazaru, mi to podržavamo jer je ovo grad pun istorije, velike kulturne produkcije. Strip o ženi , koji su napravile žene je poseban medij, spreman da komunicira i sa najmlađom publikom. Upravo zbog toga je važno da se žena i njena uloga adekvatno predstave, jer u suprotnom idemo putem rodne nejednakosti”, kazao je Bertolini.

Fokusirajući se na teme inkluzije i rodne ravnopravnosti, Festival Kreativna Evropa stavlja akcenat kako na aktuelne teme u evropskoj kulturi, tako i na prioritete programa KreativnaEvropa. Tom prilikom gospođa Alma Rizvanović je izjavila:

„Kontinuirano doprinosimo infrastrukturnom jačanju kulturne ponude u Novom Pazaru, i stvaramo uslove da u nekoj od narednih godina Novi Pazar konkuriše i bude nacionalna prestonica kulture, što svakako zaslužuje. Kulturno nasleđe ima simbolički i identitetski značaj u svijesti ljudi, a sa ekonomske strane predstavlja značajan turistički potencijal. Ali, Novi Pazar treba da pobjegne samo od folklorističkog prikaza kulture i zato danas organizacijom prvog Festivala Kreativna Evropa baš u Novom Pazaru postajemo partneri u obezbjeđivanju decentralizacije i ravnopravne distribucije sredstava iz Evropske unije za finansiranje projekata u oblasti kulture.”

Gradonačelnik Novog Pazara, gospodin Nihat Biševac je izrazio zadovoljstvo:
“Ovo je poruka da postoji potreba za decentralizacijom kulture, i drago mi je što kreće iz Novog Pazara. Teme jesu rodna ravopravnost I inkluzija, kao izuzetno značajne za lokalnu zajednicu. Sem toga, izuzetno je dragocena finansijska pomoć EU upravo u cilju decentralizacije kulture, te podrška lokalnim zajednicama da uspostave međunarodnu saradnju na tom polju”, kazao je gradonačelnik.

Na programu Festivala predstavljena su dela koja su podršku dobila kroz projekte podržane kroz program Kreativna Evropa. Program je započeo otvaranjem izložbe ženskog stripa „Moć žena u stripu” (WomCom) u foajeu Kulturnog centra Novi Pazar, koja je nastala u okviru istoimenog projekta čiji je nosilac u Srbiji Studentski kulturni centar Novi Sad. Izložba obuhvata radove umetnica I umetnika iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Rumunije i Slovenije.

Jedan od ciljeva festivala Kreativna Evropa je da podstakne lokalnu sredinu i kulturne aktere iz mesta u kojima se realizuje da apliciraju u okviru otvorenih poziva programa Kreativna Evropa, pa su održane dve prezentacije koje su odgovorile na pitanja „Kako Kreativna Evropa podržava sektor kulture?” i „Kako unaprediti audiovizuelni sektor i medije uz pomoć programa Kreativna Evropa”, koje su održali Bojan Milosavljević i Una Domazetoski ispred Deska Kreativna Evropa Srbija.

Vuk Radulović, šef Deska Kreativna Evropa Srbija pozvao je organizacije i ustanove kulture iz Novog Pazara i okoline da se slobodno obrate kancelariji Deska u Srbiji jer, kako kaže:

„Uloga Deska Kreativna Evropa Srbija je da budemo podrška svima zainteresovanima, kako bi što više ustanova kulture, organizacija, pojedinaca sa kulturne scene iskoristilo mogućnosti za unapređenje i povezivanje sa evropskim partnerima. Naša misija je da utičemo na decentralizaciju kulture i budemo tačka kontakta za sve nejasnoće, između ostalog tome služe ovakvi susreti kao i brojni drugi formati koje organizujemo redovno poput seminara, obuka i info dana, kao i kontinuiranih mogućnosti za konsultacije. U periodu od 2021. do 2023. godine kroz program Kreativna Evropa podržano je ukupno 175 projekata I 161 organizacije iz Srbije, a nadamo se još boljim statistikama u periodu koji dolazi.”

U okviru Festivala održana je i prezentacija izdavačke kuće „Treći trg” koja je dobila sredstva za realizaciju projekta „REKS: Razmena čitalaca: Osam savremenih evropskih pisaca za čitaoce trećeg milenijuma” kroz konkurs „Promet evropskih književnih dela” u okviru programa Kreativna Evropa. Tom prilikom Dejan Matić, pisac i direktor ove izdavačke kuće predstavio je prevode knjiga norveškog autora Jun Fosea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2023. godinu, kao i dobitnike Evropske nagrade za književnost Gerde Bles, Maksima Grigorieva, Frederika Pedreira, Lare Kaleje, Haralambusa Janua i Elize Vilk. U popodnevnim časovima na programu se se našla dva zapažena inkluzivna domaća filma: „Zlogonje” i „Oaza”, a nakon projekcija kroz razgovore sa rediteljima Raškom Miljkovićem i Ivanom Ikićem, prisutni su dobili dublji uvid u motive da obe priče budu inkluzivne i afirmišu različitost, kao i utiske tokom rada na ovim filmovima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO