Oslobođeni palestinski zatvorenik priča užasne detalje iz izraelskih zatvora

Od ponedjeljka ujutro, deseci Palestinaca hrle u bolnicu Mučenici Al-Aksa u Deir Al-Balahu (centralni Pojas Gaze) nakon što su okupacione vlasti oslobodile 50 zatvorenika koje su uhapsile proteklih mjeseci.

Porodice su svakog puštenog zatvorenika pitale o sudbini njihovih zarobljenih ili nestalih sinova u izraelskim zatvorima.

 

Oslobođeni zatvorenik Faraj Al-Samuni ispričao je šokantne i užasne detalje svog iskustva u izraelskim zatvorima i svoje neviđene patnje, kako ih je opisao, prije nego što su ga okupacione vlasti jutros pustile na slobodu.

Al-Samuni je rekao da ga je izraelska vojska uhapsila 16. novembra 2023. u blizini kontrolnog punkta Netzarim (centralni Pojas Gaze), zajedno sa dvojicom braće i rođakom.

U vezi sa iskustvom iz pritvora, Al-Samuni je rekao da je ono bilo jako loše, jer su nas “tukli danonoćno”, pored toga što su nas “prebacivali iz ćelije u ćeliju i bolesti koje su bile raširene među zatvorenicima. U svakom šatoru je bilo 30 zatvorenika, a hrane koja nam je dostavljana je bilo vrlo malo, tako da je većina mlađih postila i nije jela”.

U svom svjedočenju dotakao se uslova u kojima su bili zatočeni ljekari i rekao: “Vidjeli smo zatvorenike iz medicinskih timova u zatvorima, uključujući dr. Ahmeda Muhannu, direktora bolnice Al Awda, dr. Abu Yaqouba Mahdija i dr. Aymana Skafija, da im Bog bude na pomoći. Oni proživljavaju mučenja koja samo Bog zna”.

Premlaćivanje i mučenje
Al-Samuni je rekao da je bio podvrgnut i psihičkoj torturi, jer su ga okupacione vlasti u zatvoru obavijestile da je vojska pobila članove njegove porodice.

Zahra, kćerka zatvorenika, govoreći o povratku oca iz zatvoreništva koje je trajalo skoro osam mjeseci, je rekla: “Nakon dugog čekanja, otac mi se vratio živ. Ranije je bio težak 90 kilograma. Sada kada stavim ruku na njegovo tijelo, osjetim kosti pod njom, ne znam kako je sve izdržao”.

Što se tiče Al-Samunijeve majke, uprkos radosti, tuga je još prisutna u njenom srcu, jer se još dva njena sina nalaze u izraelskim zatvorima. Rekla je da su njeni sinovi “uhapšeni na punktu smrti Netzarim, u blizini kojeg živimo. Izgubili smo 30 bližnjih u ratu 2008. godine, a sada su uhapsili i moja tri sina. Okupacione snage su mučile moje sinove i govorile im da su pobile njihove porodice”.

Jutros su izraelske okupacione vlasti pustile oko 50 zatvorenika iz Gaze preko kontrolnog punkta Kissufim, istočno od Deir al-Balaha u centralnom Pojasu Gaze.

Izraelske vlasti navode kako su pušteni stigli u bolnicu Mučenici Al-Aksa u gradu Deir Al-Balahu (centralni Pojas Gaze) i bolnicu Nasser u gradu Khan Yunis (jug Pojasa).

Među puštenima je bio i direktor medicinskog kompleksa Al-Shifa, doktor Muhammad Abu Salmiya, kojeg su izraelske snage uhapsile 23. novembra, zajedno sa brojnim medicinskim osobljem, dok su se kretali ulicom Salah al-Din, istočnim dijelom grada Gaze, prema južnom Pojasu, nakon što je izraelska vojska napala bolnicu Al-Shifa.

Izvor: AL JAZEERA

The post Oslobođeni palestinski zatvorenik priča užasne detalje iz izraelskih zatvora appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Oslobođeni palestinski zatvorenik priča užasne detalje iz izraelskih zatvora appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO