Osmaci polažu malu maturu

Za đake osmog razreda u Srbiji danas počinje završni ispit pred upis u srednje škole, uz manje tenzije u javnosti za razliku od prošlog leta, a analize će pokazati da li je petomesečni štrajk prosvetnih radnika uticao na pokazano znanje na testu.

Đaci danas rešavaju zadatke iz maternjeg jezika, u utorak iz matematike, a u sredu kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Na testovima će biti po 20 zadataka koji nisu iz zbirki za pripremu ispita.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. a konačni 25. juna. Upis je 6. i 7. jula, a novina ove godine je što završni ispit nosi 30 bodova, za 10 manje nego lani.

Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da ove godine ima približno 69.000 osmaka i oko 74.000 mesta.

Verbić, inače, tvrdi da nije video zadatke i da ne zna ni koliko ima pitanja. O tome se pobrinuo Zavod za vrednovnje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. “Očekujem da test bude približno iste težine kao probni ali videćemo”, rekao je on i savetovao deci da ulože malo veći trud jer je svaki bod važan.

Svakog od tri dana polaganja mogu da poprave utisak od prethodnog, rekao je on i preporučio osmacima da posle male mature izaberu srednju skolu u skladu sa interesovanjem, ne zato što je u pitanju najpopularnija škola ili što tu ide društvo , već svako za sebe treba da odabere ustanovu u kojoj će najviše naučiti i najkvaltietnije raditi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO