Plan zaštite vazduha pomoći će u rešavanju problema zagađenja

NOVI PAZAR – Grad Novi Pazar otpočeo je izradu Plana za zaštitu vazduha. Prva javna konsultacija sa zainteresovanim stranama održana je danas u prostorijama Regionalnog centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju. Predstavnici Odeljenja za zaštitu životne sredine i firme “Dvoper” koja je izabrana na tenderu objasnili su korake koji će biti preduzeti u izradi ovog Plana koji bi trebalo da bude gotov do kraja septembra ove godine.

“Počeli smo na vreme kako bismo javnost uključili u javne konsultacije oko izrade specifičnih mera koje će ući u Nacrt programa zaštite vazduha. I nadam se da ćete se uključiti aktivno u izradu ovog Plana” – rečeno je iz forme Dvoper.

Specifičnosti plana kvaliteta vazduha su brojne, između ostalog je to broj stanovnika, položaj grada, posebno gradskog jezgra, saobraćaj, broj domaćinstava.

” Kod izrade Plana u obzir će biti uzeti zvanični rezultati Agencije za zaštitu životne sredine a oni govore da nivoi sumpordioksida i azotdioksida ne zahtevaju posebne mere ali je potpuno drugačija situacija kada su u pitanju suspendovane čestice PM 2.5 i PM 10 koje predstavljaju ozbiljan problem i na njihovom smanjenju treba raditi. Glavni problemi koji zagađuju vazduh su svakako individualna lozišta ali i svakako saobraćaj kao i brojni meteorološki faktori poput odsustva vetra” – rečeno je između ostalog na današnjim konsultacijama.

Na današnjoj javnoj konsultaciji učestvovali su predstavnici Gradske uprave, lokalnih javnih preduzeća ali predstavnici civilnog sektora.

Indeksonline

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO