Počela parnica po trećoj tužbi protiv Kecmanovića

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ bg BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je počelo pripremno ročište po trećoj tužbi protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet učenika i čuvara te škole i ranio još pet učenika i nastavnicu istorije.

Ovu tužbu podneo je maloletnik J.D. koji je ranjen tog 3.maja, odnosno njegovi roditelji kao zakonski zastupnici.

Vladimir Popović punomoćnik porodice Dimitijević koja je tužila Kecmanoviće, predložio je danas saslušanje roditelja ranjenog deteta, saslušanje Kecmanovića, veštačenje maloletnog J.D. od strane komisije veštaka ortopeda, traumatologa i neuropsihijatra na okolnosti umanjenja opšte životne sposobnosti.

Takođe je predloženo veštačenje K.K. na okolnost da li je tog dana bio sposoban za rasuđivanje.

Popović je istakao da se protivi prekidu ovog parničnog postupka, smatrajući da je utvrđena odgovornost roditelja, jer su ga obučavali da rukuje oružjem.

Punomoćnica tuženih Kecmanovića, Marina Ivelja, složila se sa predlogom da se uradi veštačenje maloletnog K.K, dok je zatražila da sud pribavi izveštaj Centra za socijalni rad na okolnosti o odnosima u porodici, odnosno da li je reč o problematičnoj porodici.

Predložila je i zapisnik o disciplinskoj odgovornosti pedagoga, psihologa, sekretara i direktorke škole kritičnom prilikom, kao i da se pribavi snimak iz streljene koji dokazuje, kako tvrdi Ivelja, da je maloletnika prvi put u streljani obučavao instruktor, a ne otac.

Ivelja je predložila i elektronski dnevnik K.K., prepiske između njega i razredne nakon ekskurzije.

Sanja Gunjić, zastupnik tužene škole i zamenik državnog pravobranioca, predložila je da se sasluša svedok ispred ustanove koja vrši nadzor obezbeđenja škole, kao i saslušanje zaposlenih koji su tog 3. maja bili prisutni.

Sledeće pripremno ročište zakazano je za 31. maj, kada će sudija odlučiti o predloženim dokazima i zaključiti pripremno ročište.

Ivelja se nakon suđenja obratila novinarima ispred Palate pravde i istakla da je ovaj parnični postupak identičan kao onaj po tužbi članova porodice preminule dece.

“Novo je da smo dostavili sudu dokaz da je obuku maloletnom K.K. pružio predsednik streljačkog kluba Partizan, a ne roditelj i to sa vatrenim oružjem što se jasno vidi na snimku”, naglasila je Ivelja.

Ona je ocenila da je suludo što se vode različiti postupci, odnosno pet postupaka u kojima će biti saslušani tuženi Kecmanovići, učiteljica, nastavnica, psiholog, pedagog i direktorka škole, i dodala da se onda radi petostruki posao, umesto da se sve parnice vode kao jedna parnica i da se na taj način skrate sudski troškovi.

Tužba je podneta protiv maloletnika K.K. i njegovih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović, radi naknade nematerijalne štete usled pretrpljenog fizickog bola, straha i psihickog bola.

Pored ovog parničnog postupka, pred Višim sudom u Beogradu počela su još dva sudjenja po tužbi koju podneli članovi porodice Dukić i po tužbi 27 članova porodica ubijenih.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Pred Višim sudom u Beogradu vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je on krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Indeksonline/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO