Počelo suđenje Vojnu Pavloviću zbog transparenta o Ratku Mladiću

pixabay SARAJEVO – U Sudu BiH danas je počelo suđenje Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja generala Ratka Mladića, koji je u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina.

Pavloviću se stavlja na teret da je 10. marta prošle godine na raskrsnici iznad semafora u Bratuncu postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na kojem je bila ispisana poruka “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”.

Tužilac Nedim ćosić je rekao da je Pavlović na javnom mjestu svesno postavio transparent koji je po svom sadržaju izazvao uznemirenost i strah dela stanovnika na tom području koji su ga videli, a posebno kod povratnika bošnjačke nacionalnosti u okolnim selima na području Bratunca.

Odbrana nije iznela uvodnu reč, niti predloge dokaza, uz obrazloženje da će to uraditi u toku postupka, nakon što Tužilaštvo završi svoj deo.

Branilac Mirko Blagojević tražio je da se suđenje nastavi tek u maju, jer je Pavlović zbog bolesti dobio preporuku za lečenje u aprilu, što je sudija prihvatio pod uslovom da odbrana dostavi kompletnu dokumentaciju nakon lečenja.

Pavrloviću se sudu na osnovu dopune Krivičnog zakona BiH, koje je u julu 2021. godine na samom kraju mandata doneo visoki predstavnik Valentin Incko, koristeći se tzv. “bonskim
ovlašćenjima”.

Nametnutim dopunama Incko je kriminalizovao megiranje ratnih zločina, preneli su sarajevski mediji.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO