Pojas Gaze: U izraelskim napadima ubijeno najmanje 34.535 Palestinaca

Najmanje 47 Palestinaca je ubijeno, a 61 povrijeđeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze u posljednja 24 sata.

“Izraelske okupacione snage ubile su u protekla 24 sata još 47 osoba i ranile 61”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravstva u Gazi.

U saopćenju se navodi da su mnoge žrtve još uvijek zarobljene pod ruševinama i na putevima, jer spasioci ne mogu doći do njih zbog kontinuiranih izraelskih napada.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.535 Palestinca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.704 je povrijeđeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Anadolu

The post Pojas Gaze: U izraelskim napadima ubijeno najmanje 34.535 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Pojas Gaze: U izraelskim napadima ubijeno najmanje 34.535 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO