Potvrđena optužnica za masakr kod Mladenovca

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ Beograd SMEDEREVO – Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Uroša Blažića osumnjičenog da je u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet osoba, kao i protiv njegovog oca Radiše Blažića.

Drugostepeni sud je potvrdio rešenje o potvrđivanju optužnice, objavljeno je na sajtu tog suda.

Uskoro može da se očekuje da Viši sud u Smederevu zakaze početak suđenja Urošu i
njegovom ocu Radiši Blažiću, dok će, prema odluci suda, Uroševom ujaku i bratu od ujaka suditi Viši sud u Kragujevcu.

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno odlučio da prikupljeni dokazi u dosadašnjem toku ovog krivičnog postupka daju dovoljno osnova za zaključak da postoji opravdana sumnja da je Blažić izvršio krivična dela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

Potvrdio je i stav prvostepenog suda da se oglasi mesno nenadležnim za postupanje u odnosu na Gorana i Borisa Gavrilovića, odnosno da njima treba da sudi Viši sud u Kragujevcu, jer su krivična dela za koja se oni terete počinjena na teritoriji njegove nadležnosti.

U fazi istrage vođen jedinstven postupak prema svoj četvorici okrivljenih zbog činjenice da je Uroš Blažić, nakon izvršenja krivičnih dela za koja se sumnjiči, od strane policije pronađen u pomoćnom objektu svog ujaka Gorana Gavrilovića, dok mu je Boris Gavrilović brat od ujaka, te da postoji osnovana sumnja da se radi o licima koja su pomogla učiniocu posle izvršenja krivičnog dela.

Međutim, prema stavu sudova, imajući u vidu sadržinu optužnice u delu koji se odnosi na Gorana i Borisa Gavrilovića aktuelno za vođenje jedinstvenog postupka ne egzistira ni osnov iz Zakonika o krivičnom postupku kojim je propisano da se jedinstveni krivični postupak može sprovesti i u slučaju kada je više lica okrivljeno za više krivičnih dela, ali samo ako između izvršenih krivičnih dela postoji međusobna veza i ako postoje dokazi.

Kada je reč o ujaku i bratu optuženog Blažića, optužnicom su obuhvaćeni oružje, municija, minsko-eksplozivna sredstva koja se ni na koji način ne dovode u vezu sa Urošem i Radišom Blažićem, odnosno između krivičnih dela čije se izvršenje stavlja na teret Urošu i Radiši Blažiću i krivičnog dela čije se izvršenje stavlja na teret Goranu i Borisu Gavriloviću ne postoji međusobna veza niti ih povezuju međusobni dokazi.

Urošu Blažiću optužnicom je stavljeno na teret teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegovom ocu Radiši Blažiću stavljeno je na teret izvršenje krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je Radiša Blažić u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje.

Goran i Boris Gavrilović iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Urošu Blažiću stavljeno je na teret da je 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja lišio života 9 ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO