Priština i Beograd pregovarali 17 sati, nema dogovora

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je, rano jutros po završetku nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da su finalizirani tekstovi dva sporazuma. Ipak, finalni dogovor nije postignut.

Ona je, u saopštenju, objavljenom nakon sastanka sa delegacijama Beograda i Prištine, koje su predvodili premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, precizirala da je završen tekst sporazuma o principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i o implementaciji dogovora iz oblasti telekomunikacija.

“Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut”, konstatovala je Mogerini u saopštenju dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima.

Mogerini je podsetila da je, kao što je bilo dogovoreno prošle nedelje, održana nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na visokom nivou sa premijerima Vučićem i Mustafom u Briselu.

Vučić: Nema dogovora ni po jednom pitanju

Vučić je prethodno izjavio novinarima, posle završetka razgovora, da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

“Nažalost nismo postigli dogovor ni po jednoj tački”, rekao je Vučić novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Vučić je rekao da su dve delegacije bile veoma blizu postizanju dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO), koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethofni dan razgovaralo.

On je dodao da je napredak postignut i u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finalizovan.

“Uspeli smo da sačuvamo imovinu ‘Telekoma’ i dogovorili smo se da pozivni brojevi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao međunarodni”, rekao je Vučić.

O preostale dve tačke dijaloga nije postignut praktično nikakav napredak, ukazao je premijer Srbije.

Mustafa: Zahteve Beograda oko ZSO nismo mogli da prihvatimo

Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahteve beogradske strane.

“Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava”, objasnio je Mustafa.

On je potvrdio da je došlo do napretka u vezi sa telekomunikacijama i da je postignut dogovor o medunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica želi da sve četiri teme budu potpisane u paketu.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, počeo je u ponedeljak ujutro oko 9 sati, a nastavljen je prethodno veče nešto posle 20.30 časova.

Pauza je data zbog popodnevnih obaveza visoke predstavnice Federike Mogerini.Na dnevnom redu su četiri krupna pitanja – Zajednica srpskih opština (ZSO), telekomunikacije, energetika i “Park mira” u Mitrovici.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO