Priština ukida srpske tablice i uvodi nova dokumenta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da će Priština od 1. novembra onemogućiti građane sa srpskim registarskim tablicama da normalno ulaze i izlaze sa Kosova i da će uvesti ulazno-izlazna dokumenta umesto ličnih karata.

“Mi ćemo učiniti sve da sprečimo takav potez i pogoršanje života za naše ljude”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare i dodao da je Priština pre dva dana o zabrani korišćenja srpskih registarskih tablica na Kosovu obavestila srpske predstavnike.

On je istakao je da je takvo ponašanje Prištine za njega skadalozno i upitao da li će međunarodna zajednica ostati nema na takve postupke. “Kako oni vraćaju to što Srbija ublažava režim kretanja na administrativnoj liniji, što smo ukinuli taksu na probne tablice? Tako što nam prete ukidanjem srpskih tablica, uvode ulazno-izlazne papire. Gde je tu normalizacija odnosa?”, upitao je Đurić.

Đurić je rekao i da Priština odlukom da sporazum o Zajednice srpskih opština uputi Ustavnom sudu opstruiše, sprečava i onemogućava stvaranje ZSO, ali i gazi i “baca pod noge” Briselski sporazum.

“Sve ovo predstavlja ne jedan, već tri koraka unazad u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predstavlja jasnu nameru da se jasno opstruira sve dogovoreno u prethodnom perioru i mislim da ne bi smelo da ostane bez reakcije EU, koja je garant sprovođenja i Briselskog sporazuma i 26 pojedinačnih dogovora”, rekao je Đurić.

On je naglasio da Srbija ne može i neće da ćuti o ovom “bacanju pod noge Briselskog sporazuma” i istakao da će se sačekati povratak predsednika vlade Aleksandra Vučića iz Moskve, te da će se na sutrašnjoj sednici vlade razgovarati o tom potezu Prištine. Takođe je dodao i da će premijer uskoro posetiti Kosovo.

“Nema sumnje da jer reč o novom i dodatnom pritisku za Srbiju u inače veoma teškim okolnostima, i pokušaju da se do sada postignuta ostvarenja značajna za srpski narod na KiM preokrenu i da se sporazum u delu koji je povoljan po Srbe da se poništi i izmeni. Ponašanje Prištine nije usmereno ka primeni sporazuma u dobroj meri, jasno je odsustvo dobre namere i dobre volje”, naglasio je Đurić.

Istakao je da je to za njega nečuveno i skandalozno ponašanje i pokušaj da se do sad postignuta ostvarenja preokrenu i da se sporazum u delu povoljnom po Srbe poništi i preokrene.

“Po pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici i po pitanju Parka mira takođe nema pomaka. Sve što rade, rade da bi odložili što je moguće više primenu Briselskog sporazuma, jer izgleda da nimalo nisu zadovoljni sporazumom, a to što su nezadovoljni, izgovore traže u konzervama sa suzavcem i to ne može da ih amnestira od odgovornosti za potpisan sporazum”, naglasio je Đurić.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO