Putin: Pomoći ćemo Palestini da postane država

Rusija će pomoći Palestini u njenom cilju da postane nezavisna država s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Rusija će pomoći Palestini u njenom cilju da postane nezavisna država s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom, izjavio je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin tokom obraćanja učesnicima samita Arapske lige.

“Rusija će nastaviti da dopriniosi ostvarenju tog cilja (palestinske nezavisnosti) radeći kroz bilateralne i multilateralne kanale, uključujući i “Kvartet” međunarodnih posrednika“, izjavio je Putin, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

Tjesnija saradnja

Kvartet, koji čine Rusija, Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije i Evropska unija, oformljen je u 2002. godini s ciljem postizanja dugoročnog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

Ruski čelnik u subotu je naglasio potrebu za tjesnijom saradnjom između Kvarteta i Arapske lige, i istaknuo je spremnost Moskve da dodatno sarađuje s Ligom.

Palestinci nastoje stvoriti nezavisnu državu na teritorijama Zapadne obale, uključujući i istočni Jerusalem, koje je djelimično okupirao Izrael, kao i pojas Gaze. Palestinci su odredili Jerusalem kao svoju prijestolnicu i pozvali su Izrael da se povuče s palestinskih teritorija koje je okupirao u ratu iz 1967. godine.

Izvor: AlJazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO