REUTERS: U Novom Pazaru svega 6 odsto vakcinisanih, daleko ispod proseka

NOVI PAZAR, – U Novom Pazaru na jugu Srbije, samo 6% njegove populacije od oko 100.000 primilo je vakcinu protiv virusa COVID-19, što je daleko ispod nacionalnog proseka, rekli su lokalni zdravstveni zvaničnici.

Niska stopa vakcinisanih dolazi u vreme dok se zemlja bori da zaustavi skok infekcija virusa COVID-19, što je primoralo vladu u utorak da naredi petodnevno zatvaranje restorana, kafića i klubova.

“U ponudi imamo više vakcina za one koji su se prijavili za njih”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Na nacionalnom nivou, više od 1,65 miliona, od oko 7 miliona stanovnika primilo je najmanje jednu dozu vakcine.

Ali u Novom Pazaru su onlajn forumi i glasine koji preispituju bezbednost i efikasnost vakcinacije potkopali kampanju, rekao je Šefadil Spahić, šef regionalnog Zavoda za javno zdravlje.

“Nažalost imamo i zdravstvene radnike koji govore negativne stvari o vakcini”, rekao je Spahić za Rojters.

Vlasti u Srbiji, u kojoj je do sada umrlo 4.747 ljudi od posledica infekcije virusoa COVID-19 i 520.911 obolelih, žele da ubrzaju vakcinaciju i uspore dnevne infekcije, kojih je oko 4.000.

Pandemija je prošle godine teško pogodila Novi Pazar, grad u kojem muslimani čine oko 82% stanovništva, a poslednjih meseci tamo je ponovo zabeležen skok slučajeva zarae.

Muhamed Demirović, imam, rekao je da neki islamski učenjaci nerado promovišu vakcinaciju.

“Na osnovu naučnih informacija i principa šerijata (islamskog zakona), nismo u mogućnosti da vladamo ili da kažemo ljudima da li je vakcinacija obavezna ili zabranjena”, rekao je Demirović.

U susednoj Bosni, gde je pandemija odnela rekordan broj života poslednjih nedelja, vlada je pod pritiskom javnosti da pokrene program masovne imunizacije. Do sada je kampanja bila ograničena nedostatkom vakcina.

indeksonline.rs/Reuters

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO