RIK dosad proglasio četiri izborne liste

Peti dan predizborne kampanje u Srbiji. Republička izborna komisija je dosad proglasila četiri izborne liste: “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, “Ivica Dačić premijer Srbije”, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” i izbornu listu koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici “Nacionalno okupljanje — državotvorna snaga”. Stranke nastavljaju da prikupljaju potpise za predstojeće izbore, a rok za predaju listi je 26. novembar.

Srpska napredna stranka počela je kampanju u Leskovcu. Aleksandar Vučić je poručio iz Leskovca da je važno da rukovodstvo države čine ljudi koji dobro znaju šta je država, razumeju šta su vitalni interesi našeg naroda i znaju kako se Srbija čuva.

Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 17. decembar. Istog dana biće održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština.

Lokalni izbori biće održani u: Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Loznici, Prokuplju, Smederevu, Šapcu.

Biće održani i u opštinama: Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.

Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Izborne liste i za parlamentarne i za lokalne izbore podnose političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

Da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa.

Za proglašenje izborne liste na lokalnim izborima potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora.

Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika ili u opštinskoj, gradskoj upravi ili sudu.

Izborne liste mogu se podneti do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

Svi građani mogu potpuno besplatno da elektronski podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku na portalu “e-Uprava”.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev do 25. novembra u ponoć ukoliko žele da u zemljama gde borave glasaju na predstojećim izborima u Srbiji.

RIK je odlučio da će glasački listići za izbor poslanika biti boje svetla kajsija, dok će kontrolni listići biti plavi.

Izvor: RTS

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO