Rusija i Ukrajina: Na severozapadu Rusije pogođen aerodrom, kiša dronova nad Kijevom

Ukraine, Friday, April 7, 2023. (Roman Chop via AP) U napadu na Kijev najmanje dvoje poginulih. Dva transportna aviona zapaljena su na aerodromu Pskov, na severozapadu Rusije, u napadu dronom, javili su ruski državni mediji.

U napadu dronom na aerodrom u severozapadnom ruskom gradu Pskovu oštećena su dva vojna transportna aviona, javljaju ruske novinske agencije.

U napadu su se zapalili transportni avioni Iljušin 76, navodi se u izveštajima.

Lokalni guverner je ranije rekao da vojska odbija napad.

On je objavio video na kojem se vidi veliki požar, a čula se i eksplozija.

Pskov je udaljen više od 600 kilometara od Ukrajine i blizu je granice sa Estonijom.

Aerodrom se koristi i u civilne i u vojne svrhe.

Dok su udari dronovima prijavljeni u više ruskih oblasti, istovremeno je i ukrajinska prestonica bila pod žestokim napadom ruskih raketa i bespilotnih letelica.

Iako ukrajinska vojska tvrdi da je oborila je svih 28 ruskih projektila i 15 od 16 lansiranih bespilotnih letelica, saopšteno je i da je najmanje dvoje ljudi poginulo, a jedna osoba ranjena.

Gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko rekao je da je nekoliko zgrada oštećeno od udara ostataka oborenih dronova.

Više od 20 projektila i dronova su „uništile snage protivvazdušne odbrane” tokom noći, napisala je vojna uprava grada Kijeva na Telegramu, opisujući vazdušni napad kao „najmasovniji” od proleća.

Napad na aerodrom u Rusiji
Pozivajući se na hitne službe, ruska novinska agencija Tas najpre je objavila da su četiri aviona Iljušin 76 oštećena, a da su dva „zapaljena”.

Novinska agencija RIA potom je navela da su se dva aviona Il-76 zapalila.

Ukrajina se nije oglašavala o ovom napadu, ali Kijev je i do sada retko komentarisao napade unutar Rusije.

Veruje se da je Ukrajina poslednjih nedelja povećala upotrebu eksplozivnih dronova za napad na ciljeve unutar Rusije.

Pskovska oblast je i krajem maja bila na meti dronova.

U napadu dronom na rusku oblast Belgorod prošle nedelje su poginule tri osobe, nekoliko sati nakon što je dron udario u centar Moskve, saopštili su ruski zvaničnici.

To se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je vodeći ruski dalekometni bombarder uništen u ukrajinskom udaru dronom u blizini drugog najvećeg ruskog grada grada Sankt Peterburga.

Iako Ukrajina nije rekla da je izvela konkretne udare dronovima, predsednik Vladimir Zelenski je ranije rekao da su napadi na rusku teritoriju „neizbežan, prirodan i apsolutno fer proces” kako se rat s Rusijom nastavlja.

Odbijen napad dronom na Moskvu

Protivvazdušna odbrana Rusije uništila je bespilotnu letelicu koja je krenula ka Moskvi, objavio je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin.

Precizirao je da je dron uništen okrugu Ruzski.

„Noćas je pokušan masovni napad na dronove u Centralnom federalnom okrugu”, napisao je Sobjanin na Telegram kanalu u sredu.

Dodao je da nema žrtava, ali su aeorodromi u Moskvi privremeni zatvoreni.

Prijavljeni su i napadi na još nekoliko ruskih oblasti, a guverner Sevastopolja na poluostrvu Krim koje je Rusija anektirala još 2014. godine saopštio je da su ruske snage odbile akciju pomorskih dronova.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je avijacija Crnomorske flote uništila četiri čamca sa desantnim grupama Oružanih snaga Ukrajine do 50 ljudi.

naslovi.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO