Šaćirbej: BiH je prodata u Dejtonu, a ceo region je gubitnik

Bivši ministar spoljnih poslova BiH, Muhamed Šaćirbej u razgovoru za N1 kaže da je BiH prodata u Dejtonu, zajedno sa vrednostima Evrope i SAD, i da je taj sporazum trebalo da služi samo kao tranziciona forma ka EU integracijama.

Muhamed Šaćirbej, jedan od učesnika Dejtonskih pregovora, bivši ministar spoljnih poslova BiH, prvi ambasador BiH u UN, govorio je u Novom danu televizije N1 o Dejtonskom mirovnom sporazumu, njegovim, kako kaže, negativnim efektima na region u sklopu dana kojima se obeležava 10 godina od potpisivanja, kojim su se zaustavili oružani sukobi na Balkanu.

Nakon potpisivanja Dejtona podneo je ostavku na mesto ministra spoljnih poslova BiH. “Mir je izuzetna stvar, pogotovo za one koji su živeli pod najgorim okolnostima. Ali, ono što je izdato u Dejtonu nije samo BiH, nego i vrednosti za koje su se zalagali Evropa i SAD. Upravo zbog tog Dejtona, BiH ne može da krene put EU integracija”, tvrdi Šaćirbej.

On kaže da je mogao da je zadovoljan postignutim mirom, ali da je nesrećan što ceo region i dalje ostaje sličan kao i pre 20 godina. “To nije nažalost stvarna istorija regiona. Koncept mržnje i ratova nije ispravan, to nije region, i to nije BiH. I dalje to je razlog što je BiH podeljena, i nema napretka ka EU integracijama”, smatra Šaćirbej.

On smatra da su Dejtonom svi izgubili, i tvrdi da tokom pregovora nije zastupao Bošnjake, Srbe ili Hrvate, već sve građane BiH, za koje je, kako kaže, želeo da najbolje prođu, da dobiju ustav koji vodi ka EU, ali da se to nije desilo.

Šaćirbej podseća da se u knjizi Stejt Departmenta “Tajna istorija Dejtona” upotrebljavaju izrazi koji se obično koriste za poker stolom, a Dejton je, kako kaže, bio igra pokera.

“SAD su smatrale da ne mogu da prihvate blef Miloševića, ali morali su i slomiti Izetbegovića, koji nije uvek bio svestan igre. Ta igra, u većini slučajeva bila je protiv interesa BiH, ali i protiv celog regiona, pa i Srbije. Vidimo šta se desilo posle. Holbruk je dao novi život Miloševiću, a posle toga Srbija se promenila na gore. Izetbegović je smatrao da je bilo potrebno potpisati mir. Nije tu bilo pitanje ko će izgubiti rat, nego kako će BiH preživeti ako se on nastavi. Holbruk je tada zapretio predsedniku da ako Dejton propadne, BiH će biti kriva. Zbog toga je prvi predsednik BiH, Alija Izetbegović potpisao sporazum”, navodi Šaćirbej.

Stanišić je radio kao dupli agent za SAD

Florens Artman, bivša portparolka Tribunala u Hagu u svojoj knjizi “Krv realpolitike: Afera Srebrenica” iznosi tvrdnju da su o napadu na taj grad znali bošnjački političari u Sarajevu, ali da najveću odgovornost snosi Međunarodna zajednica. Šaćirbej kaže da nisu svi znali za Srebrenicu, ali da se u junu znalo da se napad sprema.

“NATO je imao odgovornost da odbrani taj grad, a holandski bataljon je najmanje devet puta upozoravao NATO da spreči Mladićev ulazak u Srebrenicu. Nikada nisu dobili odgovor, a Milošević je dobio zeleno svetlo da uđe tamo, odnosno Mladić sa vojnicima. Hteli su da idu i na Žepu, ali i Goražde, a ulazak u Goražde je sprečio samo genocid koji se desio u Srebrenici”, ocenio je on.

“U Dejtonu je rečeno ovako: Prihvatite da Srebrenica pripadne Republici Srpskoj, ili će pregovori propasti. Milošević i Mladić su tražili tri enklave, odnosno Srebrenicu, Žepu i Goražde, a kada su spremali napad dobili su signal od NATO-a da oni to neće sprečiti. Znao je to i Jovica Stanišić, ministar bezbednosti Srbije, koji je bio optužen za ratne zločine, a radio je kao dupli agent za SAD”, tvrdi Šaćirbej.

On je na kraju gostovanja istako da je srpsko-bošnjački dijalog, ali i dijalog regiona potreban. “Komšiluk je uvek važan, a ako gledamo na njih kao neprijatelje stvaramo problem. Želim da se odnosi između BiH, Srbije i regiona izgrade na čvrstoj osnovi, jer imamo zajednički interes – EU. Neki u Beogradu vide budućnost u alijansi sa Putinom, ali njegova vizija nije potrebna ni Srbiji, ni regionu”, zaključio je Šaćirbej.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO