SAD kritikovale EU jer nije dovoljno uradila za Srbiju

Američki zvaničnici su na sastancima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom njegove zvanične posete SAD, kritikovali su Evropsku uniju jer nije dovoljno uradila za Srbiju, piše Danas, pozivajući se na reči članova delegacije predsednika Vlade Srbije.

Oni su rekli da se na sastancima dosta govorilo o gasnoj diverzifikaciji i načinima na koje Amerika može da pomogne Srbiji da nadomesti količine koje nedostaju. Takođe, listu je potvrđena namera Vlade Srbije da smanji zavisnost od ruskog gasa i okrene se američkim gasnim projektima.

Članovi premijerove delegacije, rekli su da nije bilo reči o temama koje su potencirane u domaćoj javnosti, među kojima su slučajevi funkcionera Srpske napredne stranke koji imaju teret sumnje za učešće u ratnim zločinima, ali i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, položaj zaštitnika građana Saše Jankovića.

“Ni jednu jedinu reč nisu rekli o tim temama. Jedan od sagovornika se zahvalio na odlučnosti Vlade Srbije da reši slučaj ubistva braće Bitići, i to je sve što je pomenuto. Saša Janković ni u mislima nije spomenut, Diković takođe”, tvrde članovi delegacije premijera Srbije.

Oni napominju da je tokom susreta Vučića sa američkim zvaničnicima vladala “pozitivna atmosfera”.

“Uglavnom su kritikovali Evropsku uniju što nije dovoljno uradila za Srbiju. Izražavali su zabrinutost da nas ne ispuste zbog neosetljivosti i sporosti EU administracije.

Američki senator Džon Mekejn, za kojeg smo pretpostavljali da će biti najekstremniji, ostao je sa Aleksandrom Vučićem na sastanku dvadesetak minuta duže, poveo ga van svakog protokola u obilazak Kapitol hila i rekao da će doći u Srbiju u avgustu.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi nam je rekao da se to nije dogodilo u istoriji Kapitol hila”, tvrde sagovornici lista iz delegacije premijera Vučića.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO