Semiha Kačar napušta Sandžački odbor

Dugogodišnja predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar podnela je neopozivu ostavku na tu funkciju.

Kako saznaje RTV Novi Pazar ova poznata borkinja za ljudska prava to je učinila iz zdravstvenih razloga, posle više od tri decenije rukovođenja Odborom.

Skupština udruženja je na sednici u subotu jednoglasno imenovala na rukovodeće mesto najstarije nevladine ogranizacije u Sandžaku Azru Sinanović Aličković.

Ona je u Sandžačkom odboru radila na poslovima pravnika. Bila je angažovana i u drugim nevladinim i jednoj humanitarnoj organizaciji u Novom Pazaru.

Semiha Kačar od osnivanja Sandžačkog odbora do 2000. godine bila je na funkciji sekretara organizacije, dok je predsednik bio poznati istoričar i univerzitetski profesor Safet Bandžović. Od 2000. do juče vodila je ovu veoma cenjenu i priznatu organizaciju.

Poznata borkinja za ljudska prava Tokom više od tri decenije angažovanja u Sandžačkom odboru dala je nemerljiv doprinos afirmaciji ljudskih prava, postala je simbol borbe za ljudska prava i toleranciju u regionu u kom je zabeležila brojne primere terora i nečovečnosti posebno devedesetih godina. Njena istraživanja objavljena su u brojnim publikacijama Sandžačkog odbora i drugih institucija, koje će mnogo toga otrgnuti od zaborava i poslužiti naučnicima za istraživačke radove. Posebno su zapažene publikacije „Svedočenja iz Sandžaka“, o torturi koju su doživeli mnogi Bošnjaci devedesetih , i „Hronologija zla i nezvesnosti“ gde su sistematski zabeležena brojna kršenja ljudskih prava u najtežoj deceniji u Sandžaku. Istinu iz Sandžaka nosila je sa sobom učestvujući na brojnim međunarodnim i regionalnim skupovima, gde je bez imalo straha o tome otvoreno govorila, počev od otmica u Sjeverinu i Štrpcima, o kojima je ova organizacija prva izvestila, a Kačareva na njih godinama podsećala nedozvolivši da žrtve budu zaboravljene. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Karijeru u Odboru završila digitalizacijom dokumentacije Skupština Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava u subotu odlučila je da svu, veoma vrednu, prikupljenu dokumentaciju, koja je svedočanstvo o jednom teškom vremenu, na čuvanje ustupi Bošnjačkom nacionalnom vijeću, kao krovnoj instituciji Bošnjaka u Srbiji, kojih se ova istraživanja posebno tiču.

Najvažnija prikupljena dokumentacija i izveštaji su digitalizocani i uskoro će biti dostupni javnosti na internetu, o čemu je RTV Novi Pazar izvestila pre nekoliko dana.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda je legalna, nezavisna, nestranačka i nevladina društvena organizacija osnovana 1991. godine. Usko je poslednje tri decenije sarađivala i sa Fondom za humanitarno pravo, Helsinškim odborom za ljudska prava i drugim organizacijama koje se bave ovom tematikom.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava je jedno vreme izdavao i časopis za društvena pitanja “Libertas”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO