Skupština Srbije usvojila novi Zakon o radu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmjene i dopune Zakona o radu, za koje predlagač Ministarstvo rada navodi da će omogućiti novo

zapošljavanje i poboljšanje privrednog ambijenta. Za izmjene i dopune Zakona glasalo je 190 poslanika, protiv je bio 21 poslanik.

Prema izmjenama Zakona radnicima će se minuli rad obračunavati samo za rad kod posljednjeg poslodavca. Izmjenama je predviđeno produžavanje rada na određeno vrijeme sa jedne na dvije godine, a kod firmi koje tek počinju da rade na 36 mjeseci. Poslodavac je dužan da zaposlenom isplati otpremninu pri odlasku u penziju najmanje u visini dvije prosječne zarade, umjesto tri prosječne zarade kako je bilo do sada. Zaposlena žena za vrijeme trudnoće, kao i zaposlena koja doji dijete, ne može da radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje njenog djeteta. Zaposlena žena za vrijeme trudnoće ima pravo na plaćeno odsustvo sa radnog mjesta u toku dana radi obavljanja zdravstvenih pregleda.

Izmjenama Zakona predviđeno je da poslodavac kod koga je prestala potreba za radom osoba sa invaliditetom, mora bivšem zaposlenom pronaći novo radno mjesto ili ukoliko je to nemoguće isplatiti otpremninu. Zakonom je predviđeno i zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora u situacijama kada je osnivač javnih preduzeća ili javnih službi autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, pri čemu se utvrđuje da ga tada zaključuje Vlada.

Usklađuje se i odredba o proširenju djejstva kolektivnog ugovora po međunarodnim standardima, pa će umJesto dosadašnjih 30 posto biti neophodno da kolektivni ugovor pokriva više od 50 posto zaposlenih u određenoj djelatnosti, da bi Vlada mogla da donese odluku o proširenom dejstvu. Za zaposlene se uvodi izvršna isprava kojom u izvršnom, a ne više sudskom postupku, mogu da dobiju svoju zaradu koju poslodavac nije isplaćivao. Radnici imaju plaćen godišnji odmor poslije 30 dana rada, umjesto šest mjeseci kako je bilo do sada, kao i pet dana plaćenog odsustva. Minimalna zarada se obračunava na osnovu minimalne cijene rada i vremena provedenog na radu, a sadrži porez i doprinose koji se plaćaju za rad.

Uvodi se obaveza poslodavca da samostalno, ili u saradnji sa sindikatima, utvrdi razloge za donošenje odluke o uvođenju minimalne zarade, kao i obaveza poslodavca da po isteku roka od šest mjeseci obavijesti reprezentativni sindikat o razlozima nastavka isplaćivanja minimalne plate.

Skupština Srbije je usvojila i izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje predviđaju, između ostalog, podizanje uslova za sticanje prava na starosnu penziju za žene sa 60 na 65 godina, tako što će se ta starosna granica postupno podizati do 2032. godine kada će se izjednačiti uslovi za sticanje prava na starosnu penziju muškaraca i žena.

Predviđeno je i uvođenje prava na prevremenu starosnu penziju i utvrđivanje trajnog umanjenja penzije za 0,34 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju prije navršenih 65 godina života s tim da iznos prijevremene starosne penzije može da se umanji najviše do 20,4 posto.

Izmjene i dopune ovog Zakona podržalo je 190 poslanika, a protiv je bilo 22.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO