Slovenija menja zakon i šalje vojsku na granicu

Slovenačka vlada je tokom noći predložila zakonski amandman koji bi omogućio angažovanje vojske za pomoć policiji u čuvanju državne granice, koja se našla pod pritiskom priliva hiljada izbeglica iz Hrvatske nakon što je Mađarska zatvorila svoju zelenu granicu sa tom zemljom.

Očekuje se da će slovenački parlament usvojiti taj amandman kasnije tokom dana, preneo je Rojters.

“Ovde se ne radi o uvođenju vanrednih uslova, već o jačanju kontrole na granici”, izjavio je premijer Miro Cerar za nacionalni “Radio Slovenija”.

Kako su javili hrvatski mediji, slovenačka policija je sinoć bacila suzavac na izbeglice na graničnom prelazu Trnovec.

Iz Hrvatske stiglo 2.000 izbeglica

Slovenački vojnici i policajci, među kojima su neki bili na konjima, ispratili su jutros oko 2.000 izbeglica u pretrpani prihvatni centar u Brežicama, nakon što su oni tokom noći ušli iz Hrvatske, saopštile su slovenačke vlasti.

Izbeglice u plastičnim kabanicama i ogrnute u ćebad, hodaju peške prema izbegličkom centru u Brežicama, a očekuje se da će kasnije biti raspoređeni u druge prihvatne centre, prenela je agencija AP.

Samo jutros je u Sloveniju iz Hrvatske ušlo još hiljadu izbeglica, navode slovenački mediji.

Hrvatska šalje izbeglice na granicu sa Slovenijom od subote, kad je Mađarska zatvorila zelenu granicu sa Hrvatskom zaštitivši je bodljikavom žicom i vojnim i policijskim patrolama.

Prema podacima slovenačke vlade, u tu zemlju je juče stiglo 6.000 izbeglica.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO