Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta danas je u Briselu usvojio nacrt rezolucije u kojoj “pozdravlja volju koju Srbija i dalje pokazuje u normalizaciji odnosa s Kosovom i sprovođenju važnih sporazuma, poput onoga od 25. avgusta 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opštine sa srpskom većinom”.

U tom dokumentu koji na plenarnom zasedanju još treba da potvrdi Evropski parlament, ističe se volja Beograda da do kraja sprovede i sporazume o energiji, telekomunikacijama i mostu u Kosovskoj Mitrovici i ukazuje na dostignuća na drugim poljima.

“Evropski parlament poziva Srbiju i Kosovo da odustanu od svih negativnih poruka, krenu ka potpunom sprovodjenju u dobroj veri dosad zaključenih dogovora i nastave s odlučnošću proces normalizacije”, navodi se u tekstu.

Evropski parlamentarci “ohrabruju Srbiju i Kosovo da utvrde nova područja dijaloga, što će pospešiti život stanovništva i srediti u potpunosti njihove odnose”.

U dokumentu Evropskog parlamenta se “izražava nada da pitanje odbacivanja molbe Kosova za članstvo u Unesko neće zakočiti dijalog”.

U amandmanima koje su podneli izveštač Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček i još neki poslanici se naglašava da Srbija mora u potpunosti normalizovati odnose s Prištinom pre nego što okonča pregovore o članstvu s EU.

Mekalister: Ključno za proces priključenja Srbije EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozdravio je usvajanje Rezolucije o Srbiji za 2015. godinu u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlementa, ocenjujući da je to od ključnog značaja za proces priključenja Srbije Evropskoj uniji.

To je, kako je istakao Mekalister u saopštenju, važno i za kredibilitet Evropske unije, koja pokazuje da velika većina članova Evropskog parlamenta podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

“Formalno gledano, Evropski parlament ima jednu jasnu ulogu, a to je da kvalifikovanom većinom na kraju procesa priključnih pregovora, glasa za odobravanje ratifikacije sporazuma o priključenju”, istakao je Mekalister.

Rezolucija, za koju je u Komitetu glasalo 50 članova, dva su bila protiv, a četiri uzdržana, trebalo bi na dnevnom redu plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta da se nađe 3. i 4. februara.

izvor: n1