SPREMA SE PUŠTANJE NA SLOBODU? Tužilaštvo u Užicu na korak od oslobađanja policajca koji je pucao na Skarepa?

Tužilaštvo još vaga da li će podići optužnicu protiv Radojice Belojice, policajca iz Tutina, koji je krajem septembra prošle godine prilikom hapšenja usmrtio Fahrudina Skarepa (22), osumnjičenog za šverc duvana. “Blic” donosi detalje istrage.

Kobna akcija policije u septembru prošle godine digla je na noge Tutin i izazvala tenzije – između ostalog i nacionalne – između policije i građana. Zvanični izveštaj MUP govorio je o tome da je Skarep usmrćen u akciji sprečavanja nelagalne trgovine (narodski rečeno šverca) duvanom u selu Dolovo dok se opirao hapšenju. Istraga je, međutim, već za 48 sati došla do toga da kao osumnjičeni bude označen policajac Radojica Belojica, koji je ispalio hitac i usmrtio Skarepa na licu mesta. Službenik MUP od tada je u pritvoru, a njegova porodica se suočavala sa pretnjama lokalnog stanovništva, koje je i protestovalo zbog “policijske brutalnosti”. Istraga koju je sprovela najpre Služba unutrašnje kontrole MUP a potom i tužilaštvo u Novom Pazaru praktično je završena. Sada je, međutim, na Višem tužilaštvu u Užicu (vidi okvir) da preseče: da li će Belojica biti optužen za ubistvo ili će prijava biti odbačena?

“Blic” je od izvora upućenog u slučaj došao do detalja istrage koji pokazuju da, po svemu sudeći, krivica za ovaj tragičan događaj leži na obema stranama.

 

Prema rečima našeg izvora, akcija hapšenja švercera cigareta iz Crne Gore bila je brižljivo planirana. Ovaj kraj je, inače, označen kao jedno od najfrekventnijih švercerskih tačaka u Srbiji i u regionu, pre svega zbog geografske pozicije. U kasnim večernjim satima četvorica policajaca – načelnik tutinske policije sa dvojicom službenika i Belojicom – napravili su “zasedu” na lokalnom putu. Iščekujući švercere za čiji su dolazak imali dojavu u jednom trenutku primetili su vozilo u kom se nalazio Skarep i krenuli u poteru za njim. Mladić je vozilom skrenuo s puta, ali je policijska patrola ipak uspela da mu prepreči put. Tada je došlo do dramatičnog razvoja događaja:

– Osumnjičeni je krenuo na policijski džip sa desne strane. Iskazi četvorice policajaca se u tome poklapaju. Najpre je svojim vozilom jednom udario u džip, a zatim je nastavio da nasrće kako bi, slažu se policajci, prevrnuo njihovo vozilo – kaže naš sagovornik.

Kako je vozilo Skarepa policijski automobil praktično blokirao sa desne strane, policajci koji su sedeli sleva iskočili su na put kako bi uhapsili vozača i saputnika. Radojica Belojica izašao je iz džipa, uperio pištolj u pravcu osumnjičenih i naredio im da se predaju.

– Vozač je, međutim, usmerio kola ka njemu i udario ga u nogu. Povrede koje je tom prilikom zadobio vide se i u medicinskoj dokumentaciji. U tom nasrtanju na policajca njegov pištolj je opalio i pogodio osumnjičenog u vrat. Obdukcija je pokazala da ranjenom praktično nije bilo spasa – kaže izvor “Blica”.

Epilog slučaja očekuje se uskoro jer je uobičajeni rok od šest meseci za istragu istekao još početkom aprila.

PREDMET PREBAČEN U UŽICE

Kako saznajemo, užičko tužilaštvo do danas nije donelo odluku o podizanju optužnice protiv Belojice. Ovaj predmet je, inače, prebačen iz novopazarskog tužilaštva u Užice upravo zbog brojnih tenzija koje su pratile istragu. Nezvanično, službenicima pravosudnih organa u Novom Pazaru je “laknulo” zbog takve odluke jer su pritisci bili previše intenzivni.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO