TAČI U PODGORICI: Odnosi Kosova i Crne Gore odlični, možemo da budemo uzor drugima!

Potpredsednik Vlade Kosova i šef diplomatije Hašim Tači izjavio je da su odnosi Crne Gore i Kosova tradicionalno dobri i da bi mogli da budu uzor i drugima.

“Kosovo i Crna Gora imaju odličnu saradnju, koju treba afirmisati i koja bi bila model za druge zemlje regiona. I crnogorski i kosovski lideri stalno su investirali u ove odnose, koji se danas veoma cene i od strane međunarodne zajednice”, rekao je juče Tači gostujući u emisiji “U centar” Televizije Crne Gore.

“Mi kao dve zemlje nemamo nijedno otvoreno, problematično pitanje, ali postoje neka koja se postepeno rešavaju, kako bismo išli što brže ka članstvu u NATO i EU”, izjavio je Tači, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori.

On je najavio je da će Kosovo uskoro promeniti Ustav i priznati Crnogorcima status nacionalne manjine.
“Postoji naša puna volja, mi ćemo izglasati ustavne promene, kojim će se osigurati rezervisana prava i da crnogorska manjima ima svog predstavnika u Skupštini Kosova, a zatim učestvovanjem u izborima možda će se osigurati još koje poslaničko mesto u Skupštini Kosova i da odmah budu predstavljeni i u Vladi Kosova. U ovom pravcu postoji moja lična volja i imaće moju punu podršku, ali i podršku većine kosovskih lidera”, naglasio je Tači.

Na pitanje šta bi poručio onima koji se protive njegovoj poseti Crnoj Gori, a povodom najavljenog protesta Saveza udruženja raseljnih Crne Gore ispred Vile Gorica, Tači je rekao da je samo normalizacijom odnosa moguće imati stabilan region.
“Zbog toga naglašavam da će moja poseta biti u interesu jačanja saradnje, u interesu svih, u interesu budućnosti”, poručio je on, a prenela RTCG.

Tači, koji je sinoć kasno stigao u posetu Crnoj Gori, danas će u Podgorici razgovarati sa najvišim funkcionerima te zemlje.

Tači će u Vili Gorica razgovarati sa predsednicima države, Skupštine i vlade Filipom Vujanovićem, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem, kao i šefom diplomatije Igorom Lukšićem,objavila je RTCG.

POLICIJA U PRIPRAVNOSTI, AMFILOHIJE DRŽI PARASTOS

Policija od jutros obezbeđuje sve lokacije na kojima se okupljaju protivnici Tačijevog dolaska.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa služi liturgiju i pomen žrtavama stradanja na Kosovu i Metohiji u 10 časova a po okončanju parastosa, prisutni će poći ispred Vile “Gorica”, gde je u 12 sati zakazan protestni skup povodom dolaska Tačija.

Organizator skupa je Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori a podržavaju ga i druga slična udruženja.
“Nikad se nećemo saglasiti sa odlukom crnogorske vlasti da prizna takozvanu nezavisnost Kosova. Nećemo mirno gledati na dolazak u zvaničnu posetu najvećeg dželata naših porodica koje su mahom iz Crne Gore”, poručio je predsednik Saveza Milenko Jovanović, prenela je RTCG.

Protest su podržale pojedine opozicione partije, dok je iz vladajuće Demokratske partije socijalista ocenjeno da je najavljeni skup povratak u prošlost i podizanje nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda.

Inače, Tači je stigao u Crnu Goru preko Albanije, a dočekali su ga predstavnici crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.

Priređena je svečana večera za goste sa Kosova.

Tači će, kako je planirano, posetiti i Ulcinj i razgovarati sa predsednikom Opštine Fatmirom Đekom.

Policija je, povodom Tačijeve posete, aktivirala prvi stepen zaštite štićenih ličnosti, a pod posebnom zaštitom je i kosovska ambasada u Podgorici.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO