Tinejdžeri osuđeni na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejske serije

PJONGJANG – Severna Koreja javno osudila dvojicu tinejdžera na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih serija koje su u toj zemlji zabranjene, tvrdi BBC na korejskom jeziku pozivajući se na snimke istraživačkog instituta SAND koji radi sa ljudima koji su prebegli iz Pjongjanga.

Video snimak, za koji se pretpostavlja da je nastao 2022. godine, prikazuje dvojicu 16-godišnjaka s lisicama na rukama pred stotinama učenika na otvorenom stadionu, kao i policajce u uniformi koji su tinejdžere prekorili jer nisu “duboko razmislili o svojim greškama”.

Dostavljeni snimak je, navodno, distribuiran u Severnoj Koreji radi ideološke edukacije i upozorenja građanima da ne gledaju “dekadentne sadržaje”, a uključuje i naratora koji ponavlja državnu propagandu.

Policajci su, kako piše BBC, takođe, imenovali tinejdžere i otkrili njihove adrese.

Maloletnici koji su na taj način prekrišili zakon ranije su bili slati u omladinske radne logore, a kazna je obično bila manja od pet godina. Međutim, 2020. godine Pjongjang je doneo zakon prema kojem se gledanje ili distribucija južnokorejskog zabavnog programa kažnjava smrću.

Sagovornik BBC koji je pobegao iz Severne Koreja, ranije je izjavio da je bio prisiljen da gleda kako ubijaju 22-godišnjaka iz vatrenog oružja, zbog, kako je rekao, optužbe da je slušao južnokorejsku muziku i sa svojim prijateljem delio južnokorejske filmove.

Stanovnici Severne Koreje počeli su da uživaju u južnokorejskim zabavnim sadržajima tokom 2000-tih, kada je Južna Koreja provodila “politike sunca” nudeći bezuslovnu ekonomsku i humanitarnu pomoć severnom susedu.

Seul je tu politiku okončao 2010. godine, rekavši da ta pomoć nije stizala do običnih građana Severne Koreje kojima je bila namenjena, kao i da nije rezultirala nikakvim “pozitivnim promenama” u ponašanju Pjongjanga.

Ipak, južnokorejski zabavni sadržaj nastavio je da stiže do Severne Koreje preko Kine.

“Ako vas uhvate dok gledate američku dramu, možete se izvući pomoću mita, ali ako gledate korejsku dramu, bićete ubijeni”, naveo je severnokorejski sagovornik koji je uspeo da prebegne iz svoje zemlje.

Južnokorejska zabava, uključujući TV serije, zabranjena je u Severnoj Koreji, dok su ovakvi snimci retki jer Severna Koreja zabranjuje da fotografije, video i drugi dokazi o životu
u zemlji procure u spoljni svet.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO