TRAVIO: Da li zbog telefona patite od „digitalne amnezije“?

Nekada smo sa putovanja dolazili sa puno utisaka i uspomena, ali sa malo fotografija, koje su se zatim pažljivo razvijale i brižljivo čuvale, kako bismo mogli da im se iznova vraćamo i evociramo lepa sećanja.

Danas su stvari drugačije, i bar naizgled, mnogo jednostavnije. Na odmoru svojim telefonom možete da fotografišete bukvalno sve što vam se učini iole zanimljivim, i na ovaj način možete mnogo vernije da sačuvate uspomene sa odmora od zaborava.

Ali stručnaci tvrde da stvari nisu baš tako jednostavne i da time što neprekidno škljocamo svojim telefonima ne pružamo šansu nijednom stvarnom utisku da se oformi i kreira dugoročno sećanje. Umesto toga, mi samo beležimo, bez uspostavljanja ikakvog pravog odnosa prema slikama sa kojima se susrećemo. Ovaj fenomen nazvan je digitalna amnezija i trenutno ga istražuju profesori sa Oksfordskog univerziteta, a jednostavno se može objasniti kao stanje u kome ljudi postaju zavisni od elektronskih uređaja da čuvaju njihova sećanja.

Ali pritiskanje dugmeta i pravljenje digitalne zabeleške zapravo ostavlja minimalan trag u našem sećanju. „Mi možda mislimo da stvaramo uspomene koje će trajati, ali ovaj proces ne zahteva da stvarno doživimo ono što gledamo i zato ne stvaramo multisenzorne uspomene koje će trajati,“ objasnio je profesor Spence sa ovog univerziteta.

Takođe, digitalna fotografija naš um usredsređuje samo na ono što vidimo, dok propuštamo da registrujemo mirise, ukuse, dodir… Na kraju, toliko smo zauzeti pravljenjem fotografija za Instagram i Facebook koje treba da predstave naša fenomenalna iskustva, da zaboravljamo, ili jednostavno nemamo vremena, da ta bogata i egzotična iskustva stvarno i proživimo.

Stručnjaci savetuju da se na odmoru opustimo i da destinaciju osetimo svim svojim čulima. Miris je posebno važan za formiranje sećanja, ali je i najvažniji okidač za ponovno oživljavanje starih uspomena. Zato na odmoru koristite sve prednosti koje nam nude nove napredne tehnologije, ali ne budite lenji i potrudite se da uživate stvarno, a ne samo na društvenim mrežama!

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO