U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno 17.487 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 17.487 Palestinaca, a povrijeđeno više od 46.480, objavilo je u petak Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Portparol Ministarstva Ashraf al-Qudra rekao je da je samo u proteklih nekoliko sati ubijeno 350 Palestinaca, a povrijeđeno 558, dok su mnoge druge žrtve ostale pod ruševinama.

Al-Qudra je također rekao da su 70 posto žrtava izraelskih kopnenih i zračnih napada žene i djeca.

Naveo je i da izraelska vojska još uvijek drži 36 pritvorenih medicinskih radnika, uključujući Mohammada Abu Salmiya, generalnog direktora Al-Shife, najveće bolnice u Pojasu Gaze, koji je uhapšen 23. novembra.

Opisujući zdravstvenu situaciju u južnoj Gazi kao katastrofalnu, Al-Qudra je rekao da svim bolnicama u tom području ponestaje prostora za liječenje pacijenata, pri čemu je popunjenost kreveta u operativnim bolnicama 262 posto.

Glasnogovornik je u četvrtak rekao da se medicinski timovi suočavaju s teškim okolnostima u Al-Shifi, nad kojom su izraelske snage preuzele kontrolu prošlog mjeseca, i pozvao na podršku međunarodnih organizacija da pomognu u oživljavanju zdravstvenog sektora u Gazi.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze sa Hamasom.

Anadolu

The post U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno 17.487 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno 17.487 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO