U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena 31.923 Palestinca

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena su 31.923 Palestinca, dok je 74.096 povrijeđeno.  Iz palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi date su informacije o izraelskim napadima na Pojas Gaze tokom 166 dana.

Navedeno je da su u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze u posljednja 24 sata ubijena 104 Palestinca, a povrijeđena 162.

Broj ubijenih Palestinaca od 7. oktobra prošle godine povećan je na 31.923, a povrijeđenih na 74.096.

Istakli su da se pod ruševinama i pored puta nalazi još tijela, ali zbog prepreke izraelskih snaga, medicinski timovi i službenici civilne zaštite ne mogu da dođu do njih.

Za genocid optuženi Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

The post U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena 31.923 Palestinca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO