U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno 31.988 Palestinaca

Najmanje 31.988 Palestinaca je ubijeno, a 74.188 povrijeđeno u napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo zdravlja blokirane enklave.

“Najmanje 65 ljudi je poginulo, a 92 je povrijeđeno u izraelskim napadima u posljednja 24 sata”, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da su mnoge žrtve i dalje zarobljene pod ruševinama i na putevima i spasioci ne mogu doći do njih.

Za genocid optuženi Izrael pokrenuo je smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. Oktobra

Zbog izraelskog rata, koji traje 167 dana, prema podacima Ujedinjenih nacija, 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno je raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Anadolu

The post U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno 31.988 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO