Veliki rizik od požara na celom Kritu

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Grčke predvideo je za 1. jul veoma visok rizik od požara na celom području ostrva Krit.

Na Mapi prognoze rizika od požara Krit je stavljen u kategoriju rizika četiri, na skali do pet, prenosi grčki javni servis ERT. Generalni sekretarijat obavestio je nadležne državne organe, kao i regionalne i opštinske vlasti navedenih oblasti, da budu u pojačanoj pripravnosti u slučaju izbijanja požara.

Divljaju šumski požari u Grčkoj

Podsetimo, veliki šumski požar izbio je danas u oblasti Kerateja u predgrađu Atine, kako prenose grčki mediji nekoliko kuća je izgorelo, a evakuisano je šest naselja, dok je najavljena evakuacija još četiri.

U ovoj oblasti je duva veoma jak vetar, te su za gašenje požara odmah mobilisane kopnene i vazdušne snage, kao i vatrogasne službe. Vatra nema jedinstven front već postoje četiri različita žarišta.

Gašenje požara otežava vetar

Gašenje požara otežavaju vetrovi koji duvaju brže od 75 kilometara na sat.

ERT navodi da su selu Plaka izgorele najmanje tri kuće.

Policija evakuisala 52 osobe

Policija je u Karateji evakuisala 52 osobe zarobljene u požaru. Uglavnom se radi o starijim osobama sa zdravstvenim problemima ili poteškoćama u kretanju. Neki stariji ljudi odbijaju da napuste svoje domove dok policija sa lopatama u rukama pokušava da spase njihovu imovinu.

U Ministarstvu za klimatsku krizu i civilnu zaštitu u toku je novi koordinacioni sastanak zbog nekoliko požara koji divljaju.

Takođe, na snazi su i saobraćajni propisi zbog dima.

Blic

IlustracijaFOTO: XINHUA / EYEVINE / PROFIMEDIA

The post Veliki rizik od požara na celom Kritu appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Veliki rizik od požara na celom Kritu appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO