Verbić za veliko smanjenje časova iz veronauke i građanskog vaspitanja

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je za N1 da đaci u osnovnim i srednjim škola imaju više časova nego što je to zakonom dozvoljeno. Zbog toga predloženo je da se broj časova iz obaveznih izbornih predmeta smanji i da se oni uče samo u četiri razreda, ali nije precizirao u kojim.

Neke učionice u kojima se uče veronauka i građansko vaspitanje možda će ostati prazne. Ministar prosvete predložio je da njih te predmete ne pohađaju svi đaci u osnovnim i srednjim školama zbog toga što je to, kako je naveo, veštačka kategorija.

„Jasno je da štrči da to nije deo obrazovnog sistema, tim pre što program jednog od tih predmeta i ne donosi Nacionalni prosvetni savet, samim tim potrebno je da se preispitaju osnove same ideje zbog čega imamo ta dva predmeta u školama“, kaže Verbić.

Dok se ne prespita zbog čega se veronauka i građansko uče u školama, iz Odbora za versku nastavu kažu da izjave ministra Verbića podsećaju na period postkomunizma kada su neki želeli da uklone vreonauku iz obrazovanja.

„Prosto pitanje je ako nećemo veronauku, to znači da mi sečemo zaista svoj koren, ako se odvojimo od Svetog Save, a sve što je dobro u prosveti zaista je od Svetog Save krenulo i jeste, vraćamo se u taj neki period mraka, ako želimo da imamo zdrav duh, zdravu naciju onda je sigurno veronauka ono što je nama neophodno“, kaže Predrag Đuknić, Odbor za versku nastavu Arhiepisekopije beogradsko-karlovačke.

Iz škola poručuju da đaci više biraju veronauku i dodaju da su oba izborna predmeta podjednako važna za obrazovanje. Oni dodaju da bi svi predmeti trebalo da budu podjednako zastupljeni.

„Neki predmeti kao npr. istorija i geografija u petom razredu imaju samo jedan čas, što je veoma malo, matematika i srpski su prirodno mnogo više zastupljeni, ne znam kako bi to bilo dobro rasporediti“, kaže Radojica Tadić, direktor OŠ Duško Radović.

Kako ih raporediti za sada jedino predlaže ministar prosvete: smanjiti nastavu iz veronauke i građanskog, kako bi se učenici rasteretili od preobimnog gradiva. Ukoliko tu ideju prihvati Nacionalni prosvetni savet, ona bi trebalo da se realizuje od 1. sptembra naredne godine.

izvor: n1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO