VKBI o položaju i statusu bošnjačkog naroda u entitetu

U prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca održan je radno konsultativni susret kojem su prisustvovali potpredsjednik entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Eldin Kajević i član Vijeća publicista Avdo Huseinović. U ime Vijeća goste je primio generalni sekretar mr.sci Emir Zlatar.

Potpredsjednik entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda RamizSalkić je upoznao prisutne sa položajem i statusom bošnjačkog naroda koji je od dejtonskog sporazuma do danas sistematski izložen diskrimaniciji i omalovažavanju.

Političko rukovodstvo RS-a konstantno kreira javnu tezu, koja se narativima i djelovanjem provodi u praksi, da je RS entitet srpkog naroda, iako je Ustavom BiH kao i Ustavom RS-a jasno definisana ravnopravnost  i jednakopravnost svih naroda i građana. Javno negiranje pravnosnažno presuđenog genocida nad Bošnjacima, zabrana korištenja bosanskog jezika u školama u RS bošnjačkoj djeci, neispunjavanje obaveze zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u institucijama RS kako je definisano deytonskim sporazumom samo su neki od eklatantnih primjera da je politika apartheida još uvijek prisutna u Evropi u entitetu RS-a.

U regionalnim odnosima uspostavlja se savez između političkh rukovodstava Srbije i bh entiteta RS i isti se prezentira kao „savez srpskih“ država na Balkanu što predstavlja otvoreno zagovaranje dovršetka projekta izgradnje velikosprske države i prostora i na jasan način dovodi u pitanje suverenitet države Bosne i Hercegovine. Dodatno težak položaj povratnika Bošnjaka u RS-u usložnjava teška ekonomska situacija, koja je dobrim dijelom proizvedena visokim stepenom korupcije u RS, koja ne ide u prilog održivom povratku posebno bošnjačkih žrtava koje su preživjele genocid.

Predsjednik KBSA Eldin Kajević, koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, ukratko je prezentirao ciljeve i zadatke kojima će se Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike baviti u narednom periodu sa posebnim akcentom uspostave kontakata i saradnje sa novom administracijom predsjednika Joa Bajdena. Iznesene informacije i saznanja sigurno će biti prezentirana u SAD i Kanadi sa jasnim zahtjevima i stavovima da je neprihvatjiv apartheid i negiranje zločina genocida od političkih struktura u RS i Bosni i Hercegovini. Kajević posebno je akcentirao slučaj ne uklanjanja crkve iz dvorišta nane Fate Orlović po presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Usaglašeno je da se u narednom periodu održe video konferencije na kojima bi potpredsjednik entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić i istaknuti članovi iz reda akademske zajednice VKBI američkoj i kanadskoj javnosti prezentirali činjenice o apartheidu koji se sprovodi nad nesrpkim stanovništvom u entitetu RS kao i o opstrukcijama koje se odnose na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i presuda sudova UN-a.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO