Vučić: Nastavićemo sa ulaganjuma u zdravstvo i obrazovanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da dolazi vreme veštačke inteligencije i najavio da ćemo uskoro imati lek protiv raka.

“Za nekoliko godina, četiri ili pet,  SAD i Kina, ako budu sarađivale, uz pomoć veštačke inteligencije doneće nam lek protiv raka, od koga se više neće umirati”, rekao je Vučić i dodao da je veštačka inteligencija bila glavna tema na Svetskom ekonomskom forumu u  Davosu.

Predsednik je upozorio da će razvoj AI za zemlje koje nisu pripremljene značiti mnoga otpuštanja.

“To će biti jedna od najvažnijih stvari u našim investicijama”, naveo je Vučić i dodao da ćemo morati da prozivodimo i tri puta više struje nego danas.

Ove godine počinje izgradnja 23 vrtića i 67 škola

Vučić je najavio da će u toku 2024. godine biti ulagano u obnovu i izgradnju škola i vrtića i da će početi izgradnja 23 vrtića u 18 lokalnih samouprava i 67 škola u 55 lokalnih samouprava.

Predsednik je na prezentaciji pokazao Osnovnu školu “Svetozar Marković” u Sjenici.

“Želeo sam da vidite kako u jednoj maloj Sjenici na jugozapadu Srbije u kojoj žive i Bošnjaci i Srbi, izgleda škola koju smo sada izgradili. Završili smo je i za dan ili dva počinju đaci da je koriste. Gotovo 15 miliona evra smo uložili u nju”, rekao je Vučić.

Najavio je da će biti ulagano u obnovu i izgradnju škola i vrtića. To je, prema njegovim rečima, izvor rasta, jer se time ulaže u mlade.

“Mi ćemo ove godine početi izgradnju 23 vrtića u 18 lokalnih samouprava i 67 škola u 55 lokalnih samouprava i sve uskoro kreće da se gradi”, najavio je Vučić u Palati “Srbija” tokom predstavljanja programa “Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027” za period od 2024. do 2027. godine.

Svaka opština u Srbiji imaće digitalni mamograf

Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će svaka opština u Srbiji imati digitalni mamograf i magnetnu rezonancu, kao i da će Užice do marta 2025. godine dobiti dve magnetne rezonance s obzirom da su u tom gradu, kako je naveo, trenuno najveći redovi čekanja.

“Hoćemo da zaštitimo zdravlje naših majki, baka, sestara i  supruga, da ne moraju da idu u velike gradove ili u okružne centre zbog digitalnih mamografa. Pokušaćemo svakoj opštini da obezbedimo  digitalni mamograf i to nije preskupo”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, 57 bolnica u Srbiji će dobiti magnetnu rezonancu.

“Svuda mora postojati magnetna rezonanca. Užice mora dobiti dve, zato što su nam tamo najveći redovi za čekanje i to ćemo raditi tokom ove godine, do marta 2025. godine”, kazao je Vučić.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO