Za drugu fazu izgradnje inovacionog centra u Novom Pazaru subvencija EU 321.000 evra

NOVI PAZAR – Inovacioni centar “Smart City” u Novom Pazaru ušao je u drugu fazu izgradnje, a bespovratna sredstva za građevinske radove, kao i za uređenje i opremanje objekta u iznosu od preko 321.000 evra obezbedila je Evropska unija kroz program EU PRO Plus u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj prostor je osmišljen kako bi doprineo stvaranju modernog poslovnog okruženja i podstakao razvoj IT industrije i inovativnih tehnologija.

“Grad Novi Pazar sa regionalnim inovacionionim Smart city centrom dobija više od 1.000 kvadratnih metara savremenog i opremljenog prostora za mlade, obrazovane ljude koji mogu da razvijaju svoje inovativne biznise ali i da doprinesu ekonomiji i razvoju zajednice”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Gradonačelnik je podsetio da je izgradnju centra tokom prve faze pomoglo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa 45 miliona dinara, dok je učešće Novog Pazara iznosilo 51 milion dinara.

Biševac je dodao kako je ovo jedan od najznačajnih projekata u gradu, koji treba da bude pokretač razvoja privrede kako u Novom Pazaru tako i u susednim opštinama Sjenici, Tutinu i Raški. Grad Novi Pazar učestvuje u realizaciji projekta sa više od 80.000 evra.

Koordinator Regionalnog inovacionog centra Šemsudin Plojović je naveo da će novi prostor moći da koriste IT stručnjaci, inovativni biznisi, ali da je ovo i prilika za mlade preduzetnike i preduzetnice da pokrenu svoja preduzeća, ističući da su inovacije već prisutne u svim segmentima poslovanja i različitim industrijama.

On je istakao da Regionalni inovacioni centar počinje i saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom Niš kako bi se unapredili interni kapaciteti i da objekat, kada bude završen, pored odličnih uslova može da pruži i punu podršku u edukaciji mladim IT stručnjacima u Novom Pazaru.

Projekat u Novom Pazaru je jedan od 20 projekata poslovne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra.

“Projekti imaju za cilj da se poboljšaju konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija. Radovi podrazumevaju izgradnju ili rekonstrukciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture”, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, dodaje se, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Indeksonline/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO