Zabrana korištenja karikatura o poslaniku Muhammedu u Nemačkoj

U njemačkom gradu Leipzig je uvedena zabrana korištenja karikatura o poslaniku Muhammedu na demonstracijama Legida-e, ogranka Patriotiskih Evropljana protiv islamizacije Zapada (Pegida) u Dresdenu, koja djeluje u Leipzigu.

Dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung je napisao da je gradska uprava Leipziga pomenutu odluku donijela nakon terorističkog napada na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo u Parizu, te da će ista stupiti na snagu danas. List je prenio izjavu glasnogovornika gradske uprave Leipziga da je odluka o zabrani u skladu sa zakonom o održavanju demonstracija i javnih okupljanja i da je usvojena jednoglasno. Prema pisanju lista, glasnogovornik je kazao : “Mišljenja smo da će isticanjem karikatura o poslaniku Muhammedu, nakon dešavanja u Parizu, ljudi biti isprovocirani”, a istaknuto je i da će se organizatori smatrati odgovornim ukoliko dođe do postupanja suprotno ovoj zabrani.

S druge strane, član skupštine FDP-a René Hobusch kritikovao je uvođenje zabrane, ocijenivši ga ograničavanjem slobode izražavanja. Osim toga, u pozivu na okupljanje koji je uputila putem društvenih mreža, Legida je od svojih pristalica zatražila da na demonstarcije donesu samo zastave Njemačke i Saksonije.

Sandzakhaber / izvor: Anadolu Agency

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO