Zukorlić izazvao Ugljanina: “Pojavi se 11. jula u Potočarima, pa ćemo razgovarati o Srebrenici

Zukorlić o Srebrenici: “Genocid je potvrđen, ne koristimo ga za političke poene”

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), Usame Zukorlić, održao je konferenciju za novinare povodom relativno dobrih rezultata stranke na lokalnim izborima u Sjenici i Tutinu. Tokom konferencije, Zukorlić je odgovarao na brojna pitanja, uključujući i ono o Srebrenici, koje je postavio urednik portala Snews, inače blizak Stranci demokratske akcije (SDA).

“Što se tiče Srebrenice, ja sam i usred predizborne kampanje pričao o tome. Pošto su me prozivali, nisam htio da odgovaram jer nisam želio da stičemo političke poene na ovoj kampanji. O Srebrenici možemo da pričamo opet 11. jula u Potočarima,” rekao je Zukorlić.

Zukorlić je istakao da je Međunarodni sud u Hagu donio presudu da je u Srebrenici počinjen genocid i da su odgovorni za te zločine osuđeni. “Za mene tu se stavlja tačka na tu priču. Nisam bio u Srebrenici kada su činjeni zločini, nisam svjedok, ali institucije su prošle kroz stotine hiljada materijala, svjedočanstava, dokaza i na osnovu toga donijele presudu,” dodao je.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su odnosi između Usame Zukorlića i Sulejmana Ugljanina, lidera SDA, napeti. Njihove nesuglasice dodatno kompliciraju koalicioni sporazum ovih dviju stranaka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), a mnogi smatraju da bi ove izjave mogle biti nagoveštaj skorog mogućeg prekida koalicije.

Politički analitičari pomno prate razvoj situacije u Sjenici i Tutinu, kao i u BNV-u, te razmatraju kakav će utjecaj Zukorlićeve izjave imati na političku scenu Sandžaka. Mnogi se pitaju hoće li ovo dovesti do daljnjeg zaoštravanja odnosa između SPP i SDA, te kako će se to odraziti na buduće koalicione dogovore i političke saveze u regiji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO