Zukorlić o incidentu: Želim da Vučić ne poklekne

BEOGRAD – Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio napad na premijera Aleksandra Vučića, nakon komemoracije u Potočarima, rekao je muftija sandžački Muamer Zukorlić koji želi da veruje da će posle svega premijer ostati uspravan i nastaviti priču o istorijskom pomirenju sa Bošnjacima.

Zukorlić kaže da je današnji napad na Vučića apsolutno neprihvatljiv i u suprotnosti je sa islamskim učenjem i tradicijom muslimana Bošnjaka.

Običaji Bošnjaka su da je gost uvek zaštićen i da je svetinja, kazao je Zukorlić u izjavi za Tanjug.

“Napad na premijera je skrnavljenje verskih obreda dženaze (sahrane) na tom mestu, a naneta je i šteta državi BiH. Ovakvo ponašanje ne koristi žrtvama genocida, kao i njihovi porodicama”, rekao je Zukorlić.

Ovo je bio i pokušaj da se zaseni gesti Majki Srebrenice koje su izrazile dobdorošlicu premnijeru Vučiću i na dostojanstven način poklonle mu “cvet”, srebtenički simbol.

“Za Islamsku zajednicu, za mene i većinu Bošnjaka to znači simbolično prihvatanje ispružene ruke, želja za dijalogom i pomirenjem, što je on potvrdio i svojim odlučnim i hrabrim dolaskom u Sebrenicu”, rekao je Zukorlić.

Muftija smatra da su napravljeni propusti u organizaciji i protokolarnom konceptu, što se, kako kaže, nije smelo dogoditi.

Prema njegovim rečima, niko nije bio na nivou zadatka, ni obezbeđenje premijera, a ni pollicija Republike Srpske.

“Žeim da verujem da će posle svega Vučić imati snage da ostane uspravan, što iz njegovih kasnijih izjava možemo da zaključimo, te da ga ovaj napad ne može odvratiti od njegove odlučnosti da nastavi inicijativu i priču o dijalogu sa Bošnjacima koji treba da dovede do kaja istorijskog pomirenja, mira i stabilnosti na ovim prostoprima”, kazao je Zukorlić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO