Inženjeri iz Beograda, Novog Sada i Novog Pazara pomažu nepokretnima

Tim profesora iz Beograda, Novog Sada i Novog Pazara pokreće zajedničke master studije. Oporavak pacijenata biće uskoro moguć uz pomoć savremene opreme

Pacijenti koji se leče u Klinici za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Beogradu, Institutu za decu i mlade u Novom Sadu i Zdravstvenom centru u Novom Pazaru moći će od naredne godine da se oporavljaju uz pomoć savremenije opreme. U tome će im pomagati i studenti master studija “Mehatronika u rehabilitaciji”, koji će startovati od februara naredne godine na tri državna univerziteta – u Beogradu, Novom Sadu i Novom Pazaru..

Sve ovo podržala je i finansirala sa 500.000 evra Evropska unija, i to kroz Tempus projekat HUTON. Njegovi nosioci su akademik Dejan Popović, profesori Aleksandar Sedmak i Aleksandar Veg sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, kao i njihove kolege sa ETF iz Beograda, Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Državnog univerziteta u Novom Pazaru i Instituta “Mihajlo Pupin”.

– Master studije namenjene su inženjerima i fizioterapeutima koji imaju završene studije sa 240 ESPB. Krajnji cilj je popravljanje kvaliteta rehabilitacije i primena mehatronike u oporavku pacijenata koji imaju poteškoće u pokretanju – objašnjava prof. Sedmak. – Ovo je zajednički program, a nastava će se paralelno odvijati u tri grada – Beogradu, Novom Sadu i Novom Pazaru. Deo nastave biće i onlajn, a izvodiće se iz učionice u Institutu “Pupin”.

Naš sagovornik kaže da je veoma važno što će se ovako obučeni kadrovi uključiti u rad sa pacijentima. A bolje efekte rehabilitacije daće, očekuje, i savremeni uređaji koji su nabavljeni u okviru projekta HUTON.

Jedan od njih konstruisan je na Mašinskom fakultetu, a patentirali su ga prof. dr Aleksandar Veg i njegov tim sa Mašinskog fakulteta. Za ovaj patent stiglo je i priznanje – treća nagrada na svetskom takmičenju.

– Od ovih master studija očekujemo da reše esnafski problem, da na klinike za rehabilitaciju dovedu stručnije ljude i napredne tehnike za rad sa osobama sa posebnim potrebama – napominje prof. Sedmak.

Osim teorijskih časova, deo master studija predviđa praktičnu nastavu, kroz rad sa pacijentima.

BESPLATNA ŠKOLARINA

OVAJ master program biće akreditovan tokom decembra, a počeće narednog semestra. Prva generacija neće plaćati školarinu. Dvadesetak kandidata već je zainteresovano, a očekuje se da ih bude i više.

izvor: novosti.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO