Rosije u Novom Pazaru: „Partnerski ćemo rešiti problem nezaposlenosti“

Novi Pazar – Veliki projekat proširenja saradnje Vlade Švajcarske sa sandžačkim regionom i Novim Pazarom podrazumeva rešavanje problema nezaposlenosti i obezbeđivanje radnih mesta za mladu populaciju, rekao je boraveći u Novom Pazaru državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Švajcarske Iv Rosije, koji je naš kraj posetio zajedno sa Ambasadorom svoje zemlje u Beogradu Žan Daniel Ruhom.

„Rešavanje problema nezaposlenosti sem otvaranja novih radnih mesta podrazumeva i osposobljavanje mladih za uspešno obavljanje delatnosti, jer je to neophodan uslov da jedno društvo ekonomski ide napred“.

Podrška Sandžaku, Novom Pazaru i Srbiji ne podrazumeva pružanje pomoći već, kako je istakao Rosije, izgradnju stabilne osnove za dugoročno partnerstvo.

„Partnerstvo je rezultat jakih međusobnih veza utemeljenih na brojnim projektima. Kada je o Sandžaku reč, partnerstvo se prvenstveno oslanja na komunikaciju s gradonačelnicima i najužim gradskim rukovodstvom, jer je obostrana odgovornost u pogledu zalaganja da se projekti realizuju jako važna. U tom smislu vaš gradonačelnik pokazuje potpunu spremnost da bespoštednim zalaganjem doprinosi boljitku“, rekao je Rosije po okončanju sastanak sa gradonačelnikom Novog Pazara dr Mehom Mahmutovićem. Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Švajcarske kazao je i da je svestan okolnosti zbog kojih je u Sandžaku nekim projektima teže da zažive, ali da nema dilemu u spremnost i zalaganje faktora u tom pravcu, apostrofirajući na ulogu Novog Pazara kao centra sandžačke regije.

Domaćin sastanka dr Meho Mahmutović podsetio je da je zalaganje Švajcarske i EU posredstvom programa „Progres“ izuzetno i da je ono što će u pogledu saranje uslediti rezultat do sada ostvarenih zajedničkih ciljeva.

delegacija_svajcarske_28.05.2015_03

„Projekti čija realizacija predstoji su razvojni, za nas su izuzetno važni. Istovremeno je nastavak saradnje potvrda da smo sposobni pratiti ritam naših dobro organizovanih partnera. Još jedan vid uvažavanja je poseta Novom Pazaru na ovako visokom nivou jer nemamo često priliku da istim povodom ugostimo ovako značajne predstavnike jedne zemlje“, rekao je Mahmutović.

Akteri sastanka su nakon zvaničnog razgovora obišli branu u novopazarskom selu Izbice, izgrađenu sredstvima EU i Vlade Švajcarske. Evropska unija, Vlade Švajcarske i Srbije su u proteklom periodu uložili više od pola miliona evra u izradu tehničke dokumentacije i izgradnju devet brana na reci Raški.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO