Tutin : Grad u smeću, a predsednik na Putu svile

U Tutinu već dva meseca svaka ulica ima svoju deponiju, jer komunalci štrajkuju pošto neće u privatizaciju. – Vlast uvela vanredno stanje

Tutin – Ovih letnjih meseci Tutin je, sudeći prema broju stanovnika, dvostruko veći grad. Iz inostranstva, pretežno iz Austrije i Nemačke, stigla je na odmor dijaspora a ona je ovde mnogobrojna. Retke su porodice iz koje bar po jedno čeljade tamo ne radi. I, vidi se da ulažu u svoj kraj, u svakom kvartu niču zgrade, radi građevinska operativa a placevi u centru Tutina i dalje su na ceni: ar ponegde prelazi i 50.000 evra.

Međutim, uz domaće gradsko stanovništvo ogorčeni su ovog leta tutinski „evropljani”, posebno zbog dve komunalne situacije. Gradske ulice, to jest trotoari su zatrpani smećem, a voda za piće iz gradskog vodovoda je, tvrde, zamućena i nije za upotrebu.

– Nije ni za kuvanje i kupanje. Često je i nema dovoljno – tvrdi Feriz Ferizović, Tutinac, koji radi u Nemačkoj i odmah nas iz kafane, svojim automobilom vodi do okolnih izvora kako bi se uverili na licu mesta, snimili mnogobrojne meštane sa flašama i kantama. Tamo, zaista, ljudi toče u plastične posude vodu, a Emir Hasanović, koji radi u Austriji nam pokazuje i posledice u smislu ekcema na koži od kupanja gradskom vodom. Usput, na trotoarima primećujemo gomile smeća, posebno u manjim ulicama. Kante za otpad se i ne vide, a smrad na ovoj vrućini postaje nepodnošljiv.

Zašto komunalci ne obavljaju svoj posao? Tutinci za te nevolje ponajviše optužuju vlast, posebno predsednika opštine Šemsudina Kučevića (SDA), koji je na toj funkciji skoro dve decenije. Razne su tu zamerke na njegov račun i u kafanama i na društvenim mrežama. Kažu da vlada „plemenski”, u „sadejstvu” sa rođacima, stranačkim kolegama i bogatim prijateljima. Dodaju još i da u ovoj situaciji gradi novu zgradu opštinske uprave a građani godinama piju nezdravu vodu, da seoske puteve asfaltira uz sufinansiranje meštana bez precizne evidencije, da je kriv što je prodao komunalno preduzeće…

Hteli smo o svemu tome i sa Kučevićem da porazgovaramo, ali u zgradi SO ga nije bilo, a na mobilni telefon se nije javljao. To mu je, navode u opštini, manir, čak se na tu „naviku” žalio i njegov stranački šef Sulejman Ugljanin. Inače, doznajemo, Kučević se upravo vratio iz Kine sa „puta svile” na kojem je odnedavno i Tutin. Nije za novine mogao da razgovara ni Kanan Hot, član Gradskog veća zadužen za tu oblast, jer je otišao iz zgrade u kojoj se po ovoj julskoj vrućini, radi skraćeno. U komunalnom preduzeću „Gradac”, direktor Mirfad Tahirović nam objašnjava da se smeće ne odnosi, jer štrajkuje 48 zaposlenih. Oni neće u novu privatizaciju, ne žele ni da se ti poslovi ustupaju privatnim preduzećima.

– Mi smo, posredstvom Štaba za vanredne situacije, uveli vanredno stanje i po tom osnovu izdajemo naredbe nekim preduzećima koja imaju mehanizaciju da odnose bar deo smeća, da se spreči zaraza. Radnici koji dva meseca štrajkuju obezbedili su minimum procesa rada, ali to nije dovoljno. I sada se protive da te poslove ustupamo drugim, pa i privatnim firmama. Raspisali smo poziv za novu privatizaciju tog javnog preduzeća, ali samo u delu poslova uklanjanja smeća i javila su se dva domaća i jedan inostrani potencijalni kupac. Taj iz Austrije je najozbiljniji. Slede novi razgovori sa radnicima – objasnio nam je direktor Tahirović, koji tvrdi da je voda za piće ispravna, ali i dodaje da će biti uloženo oko milion evra zarad ubrzane ugradnje novih filtera za prečišćavanje vode.

Komunalci nemaju poverenja u privatizaciju JP „Gradac”, jer je to javno preduzeće, kao retko gdeu Srbiji, od 2006. do 2010. godine već bilo privatizovano i to sa svim delatnostima: vodovodom, kanalizacijom i odnošenjem smeća. Kupila ga je privatna firma „Filman”, ali je nije išlo, bilo je nevolja i za građane i za radnike pa je taj ugovor raskinut i sada zaposleni, poučeni tim iskustvom, sumnjaju u novog gazdu, osim u sebe i državu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO